Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 502.maddesine göre: ‘’ Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.’’ Bu vekalet ilişkisinin resmi bir niteliğe sahip olması için noter aracılığıyla yapılması gerekir. İşte bu işlemin nasıl yapılacağı 4853 sayılı Noterlik Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bize noterlerde vekaletname düzenlenmesine ilişkin yol gösterecek ilgili kanun maddeleri Noterlik Kanunu’nun ilgili 1. ve 60. Maddeleridir.
Noterlik Mesleği:
Madde 1 –
Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
Noterlerin genel olarak yapacakları işler:
Madde 60 –
Noterlerin görevleri:
1. Yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her nevi hukuki işlemleri düzenlemek,
2. Kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan bütün hukuki işlemleri bu kanun hükümlerine göre yapmak,
3. (Değişik: 23/6/2022-7413/11 md.) Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi hâlinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh vermek, taşınmaz satış sözleşmesi yapmak,
4. Bu kanuna uygun olarak dışarda yazılıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak,
5. Bu kanun hükümlerine göre yapılan işlemlerin dairede kalan asıl veya örneklerinden veya getirilen kağıtlardan örnek çıkarıp vermek,
6. Belgeleri bir dilden diğer dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek,
7. Protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek,
8. Kanunen tescili gereken işlemleri tescil etmek,
9. Bu ve diğer kanunlarla verilmiş sair işleri yapmak.
Fakat vekaletname düzenleme işlemi ücretsiz bir işlem değildir. Noterlerin vekaletname düzenleme işleminden ne kadar ücret alacağı 3903 sayılı Harçlar Kanunu’nun 38.maddesinde düzenlenmektedir. Noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 738,82 TL’dir.
ARAÇ DEĞER KAYBI İÇİ VEKALET VERİLİR Mİ ?
Araç Değer Kaybı Davası, sigortacılık mesleği ile hukukçuluk mesleğinin kesişim noktası olan oldukça teknik, farklı makamlar nezdinde farklı süreçler yürütmeyi gerektiren, kompleks ve karmaşık bir süreçtir.
6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97.maddesi uyarınca: ‘’Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.’’
İlgili kanun maddesinde de görüleceği üzere zararını tazmin etmek isteyen mağdur önce kazanın kusurlu tarafının zorunlu mali sorumluluk sigortasını poliçe eden sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunacaktır. Bahsedilen yazılı başvuru şartı için toplanması gereken birçok evrak ve yazılması gereken bir ihtar vardır.
İlgili sigorta şirketine yapılan yazılı başvurunun ardından sigorta tarafından bir cevap verilmez yahut verilen cevap maddi açıdan tatmin edicilikten uzak ise önümüze 2 seçenek çıkar: Dava açmak yahut tahkime başvurmak.
Dava açma yoluna gidilecek ise yetkili mahkeme neresidir, araç değer kaybı davası görevli mahkeme neresidir, gerekli usul işlemleri nasıl yapılacaktır? 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunulacak ise hakem yargılaması süreci nedir nasıl ve nasıl işler? Tüm bunlar süreç içerisinde maalesef pek hata yapma şansı yoktur aksi halde usulden ret cevabı ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Kaldı ki tüm bu usul meselelerinden bağımsız olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi her yasama döneminde binlerce kanun kabul etmektedir. Cumhurbaşkanlığı kendisine Anayasa ve kanunlar tarafından yetkiye dayanarak her yıl binlerce kararname çıkarmaktadır. Diğer kamu kurum ve kuruluşları da yine aynı şekilde birçok yönetmelik çıkarmaktadırlar. Sıradan bir vatandaşın hem günlük yaşamına devam edip hem de aynı zamanda tüm bu normları bir yargılama süreci yönetecek kadar bilmesi mümkün değildir.
Araç Değer Kaybı Davası’nın bahsettiğimiz üzere oldukça teknik bir yol olmasından dolayı çoğu hukukçu dahi bu alana girmek istememektedir.
ARAÇ DEĞER KAYBI VEKALET ÜCRETİ NE KADAR ?
6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97.maddesi uyarınca Araç Değer Kaybı Davası farklı aşamalardan farklı süreçlerden oluşan bir davadır.
Öncelikle kazanın zarar gören tarafı, kusurlu tarafın zorunlu mali sorumluluk sigortasını poliçe eden sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunmak zorundadır. İlgili sigorta şirketine çekilecek ihtar, Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre 2023 Eylül ayı itibariyle /// TL’dir.
İlgili sigorta şirketine yapılan yazılı başvurunun ardından gelecek cevabın durumuna göre önümüze 2 seçenek çıkmaktadır: Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açmak yahut 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunmak.
ARAÇ DEĞER KAYBI NOTER VEKALET ÜCRETİ
Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açma yolu tercih edilecek ise Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre 2023 Eylül ayı itibariyle // TL vekalet ücreti ortaya çıkacaktır.
Eğer Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulacak ise 3 Eylül 2023 Cumartesi günü yayımlanan 31942 sayılı Resmî Gazete’nin 17. Maddesinin 2.fıkrası bu konuda çıkacak vekalet ücretinin miktarı konusunda fikir verecektir.
Tahkimde ve Sigorta Tahkim Komisyonunda ücret
MADDE 17 –
(2) Sigorta Tahkim Komisyonları, vekalet ücretine hükmederken, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla bu Tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmeder. Ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine bu Tarifeye göre hesaplanan ücretin beşte birine hükmedilir. Konusu para ile ölçülemeyen işlerde, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen maktu ücrete hükmedilir. Ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine öngörülen maktu ücretin beşte birine hükmedilir. Sigorta Tahkim Komisyonlarınca hükmedilen vekalet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemez
İlgili madde hükmüne göre tahkim yargılaması kazanılır ise // TL, tahkim yargılaması olumsuz sonuçlanır ise // TL vekalet ücretine komisyon tarafından hükmedilecektir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
engeli annem araba vekaletini bana verecek rapor yüzde doksan yedi zihinsel engeli yok noter ücreti ne kadardir