Askerlik Borçlanması Ne Kadar 2025 (18 Ay, 550 Gün, 15 Ay)

Askerlik Borçlanması 2025 Ne Kadar, 18 Ay, 15 Ay SGK nasıl yapılır? Askerlik borçlanması, sigortalı olarak tescilli olan askere giden kişilerin yani daha geniş bir ifadeyle er ya da erbaş olarak silah altında ya da Yedek Subay Okulu’nda askerlik görevini yerine getiren kişilerin başvurabileceği bir yöntemdir. Kısacası askerlik borçlanması bu kişilerin kendilerinin ya da hak sahiplerinin; Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları halinde askerlik görevlerinde geçirdikleri sürelerinin tamamı ya da bir kısmının borçlandırılmasıdır. Er ya da erbaş olarak silah altında ya da yedek subay okulunda geçen vatani sürelerin borçlandırılması elbette ki mümkündür. Askerlik görevini yapmayanlar ya da muaf tutulan kişiler bu haktan yararlanamazlar. Maksimum olarak hizmet edilen askerlik günü kadar borçlanma yapılabilir.
ASKERLİK BORÇLANMASI HESAPLAMA ROBOTU
ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?
Askerlik borçlanması tam anlamıyla askerlik görevini ifa etmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının askerlik sürelerini borçlanarak sosyal güvenlik sistemlerindeki emekliliklerine erken hak kazanabilmek amacıyla prim günlerine ekleyebilmelerini sağlayan bir avantajdır. Bu sayede vatandaş sanki askerlik zamanı süresince çalışmış sayılıyor gibi SGK prim süresine ekleme yapılır ve böylelikle beklenildiğinden daha erken bir şekilde emeklilik sağlanır. Askerlik borçlanması ile birlikte tespit edilen sigortanın başlangıç tarihinden daha önceki tarihlerdeki süreler nedeniyle borçlandırılma halinde, hem sigortanın başlangıç tarihi borçlandırılan prim günü sayısı kadar geriye götürülür. Aynı zamanda hem de prim gün sayısı bu sebeple artar. Fakat askerlik görevinden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış olur.
2025 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak yeni asgari ücreti net 22.104 TL olarak açıkladı. Bakan Işıkhan, bu rakamın asgari ücrete yüzde 30 zam yapılarak belirlendiğini ifade etti.
Buna ek olarak, en düşük günlük askerlik, doğum, avukatlık stajı ve doktora borçlanması tutarı 213,23 TL’den 277,20 TL’ye yükseldi.
En yüksek günlük borçlanma tutarları ise 1.600 TL’den 2.080 TL’ye çıkarıldı.
EYT ASKERLİK BORÇLANMASI
Vatandaşın ilk defa sigortalı olduğu bu tarihten daha önce askerlik hizmetini ifa etmeye giden ve askerlikten sonra da ilk defa sigortalı olan vatandaşlar, askerlik borçlanması işlemini yaparak, sigortalı tarihini öne çekebilecektir ve EYT’den emekli olabileceklerdir.
Askerlik borçlanmasının sigortalı tarihini öne alması durumu, memurlarda daha farklıdır. Örnek vermek gerekirse, 23 Şubat 2002 tarihinde memur olarak çalışmaya başlayan sigortalı, 1995-1996 yıllarında 18 ay askerlik yaptığında, bu süreyi borçlanması halinde sigortalılık başlangıç tarihine ve bu durumda öne çekme işlemiyle birlikte EYT’den faydalanamıyor.
İlgili Makale: EYT Erken Emeklilik Nedir, Eyt Şartları, Eyt Bağkur Prim Günü Sayısı
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanmasında prim günlerinin ödemesi; borçlanma tebliğinin kişiye tesliminden itibaren 1 ay içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre asla ve asla uzatılmaz. Aynı zamanda bu bahsi geçen süre içinde ödeme yapılmaması durumlarında vatandaşın askerlik borçlanma başvurusu derhal iptal edilir. Bu miktarın taksitlendirilecek şeklinde ödemesinin yapılması ihtimali yoktur
Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde, topluca bir şekilde ödeme yapılması kanunen ve usulen gereklidir. Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde ödeme yapılmaması ihtimalinde bahsi geçen başvuru iptali gerçekleşir ve askeri görev esnasında geçirilen günler prim günü olarak sayılmaz. Fakat söz konusu olan borçlanma başvurusu iptal olan vatandaşların tekrardan başvuru yapması ve feri bir talepte bulunması elbette ki mümkündür.
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL ÖDENİR?
Askerlik borçlanmasının ödemesini yapılması aynı zamanda kısmi olarak yapılması mümkündür. Emekli olması için primleri ödenen vatandaşın 3 aylık eksik prim süresi kalmışsa, yalnızca 3 aylık ödeme yapmak ve başvuru haritasını bu yön doğrultusunda planlamak mümkündür. Aynı zamanda vatandaşın emeklilik için 2 ayı kalmış olsa bile 2 aylık askerlik borçlanması yapılmasına izin verilir. Böylelikle erkenden emekli olmak ya da emeklilik aşamasında daha da fazla emekli maaşı alabilmek mümkün hale gelir.
İlgili kamu bankasının ödeme kanalına ya da SGK kurumuna şahsen fiziki olarak teslim edilmesi ile ödenebilmektedir.
SGK ASKERLİK BORÇLANMASI
Vatandaş askere gitmeden önce Sosyal Güvenlik Sistemine bağlı veya ilişkili ise yani SSK, bağ kur ya da emekli sandığında işe giriş kaydı varsa, bu aynı zamanda SGK askerlik borçlanması emeklilik tahsis işlemlerinde prim gün sayısına da etki eder. Mesela örneğin vatandaş 39 yaşında emekli olacak, yaş limitini doldurmuş ancak prim gün sayısında eksikliği var ise bu kişi ancak prim gün sayısını tamamlamak üzere askerlik borçlanmasını yapabilmektedir.
Bütün bunlara ek olaraktan vatandaş askerlik görevini ifa etmeye gitmeden önce herhangi bir şekilde sigorta girişi yok ise ilk defa sigortaya başladığı zamandan itibaren askerlik hizmetini ifa ettiği süre kadar emekliliği geriye çekilir, yani sigortalılık girişi ilk etapta sigortaya başladığı tarihten askerlik borçlanması ödediği süre kadar geçmişe giderek bulunan tarih sigortaya başlangıç tarihi olmaktadır. Bundan ötürü emeklilik yaşına gelen ve prim hizmet süresinde eksikliği olanların askerlik borçlanması yapması tavsiye edilir.
E DEVLETTEN ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR
Askerlik borçlanmasında e-devletten askerlik borçlanması sorgulaması yapmak için vatandaşların e- devlet arayüzünü kullanması lazım olmaktadır. Bu elektronik site üzerinden askerlik borçlanması bedeli, ödeme zamanı, aylık ve toplam borçlanma miktarı gibi bilgilere erişim sağlanmaktadır. Askerlik borçlanması hesaplama işlemleri e devlet üzerinden şu şekilde yapılmaktadır:
- E-devlet uygulamasına giriş yapabilmek için öncelikle PTT üzerinden cep telefonuna gelecek şifrenin alınması gerekir. İlk şifre günümüz rakamlarıyla 3 TL olarak ücretlendirilir.
- İlk girişte TC kimlik numarasını kullanarak şifre değişimi yapılması gerekmektedir. E-devlet.gov adresini kullanaraktan ilk giriş için şifre değişimi yapılır. Vatandaş, bundan sonra yeni şifresi ile giriş yapmalıdır.
- Opsiyonel olarak kişiye kayıtlı cep telefonu ya da e-mail adresi eşleştirme işlemi yapılmalıdır.
- Uygulamaya giriş yapılmasının ardından E-hizmetler kısmına gidilir. En alt kısımdaki kurumlar kısmı da bu konuda kullanılabilir.
- Kurumlar bölmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu alanına gidilir.
- Ekranın sol kısmında alternatif işlemler yer almaktadır. Buradan 4A Askerlik Borçlanması kısmına girilir.
- Ekranda, E-devlet sistemine girişte kullanılan vatandaşa ait olan TC kimlik numarası ve şifre baz alınarak vatandaşın askerlik borçlanması dökümü çıkarılacaktır.
- Askerlik borçlanma zamanı, son ödeme tarihi, aylık ve yıllık borçlanma tutarı ile ödeme yapabileceğiniz merciler bir sayfada görülecektir.
1999 ÖNCESİ ASKERLİK BORÇLANMASI
Sigortalının; sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olan erkek vatandaşlar 60 yaşını doldurma ve 7000 gün prim ödeme şartlarını yerine getirdikleri zamanda emekli olabilmektedirler. Bu konuda bu kişilere ayrı bir düzenleme kanun koyucu tarafından getirilmektedir. 60 yaşını doldurma, 4500 prim günü ödeme yapma ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarını sağlamaları da emekli olmaları için yeterlidir.
Bu tarihten önce olanlar maalesef ki bundan yararlanamazlar.
2000 ÖNCESİ ASKERLİK BORÇLANMASI
Sigortalının; sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olan erkek vatandaşlar 60 yaşını doldurma ve 7000 gün prim ödeme şartlarını yerine getirdikleri zamanda emekli olabilmektedirler. Bu konuda bu kişilere ayrı bir düzenleme kanun koyucu tarafından getirilmektedir. 60 yaşını doldurma, 4500 prim günü ödeme yapma ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarını sağlamaları da emekli olmaları için yeterlidir.
Bu tarihten önce sigorta girişi olan vatandaşlar maalesef ki bundan yararlanamazlar.ü
550 GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR
Türkiye’de askerlik görevini yerine getiren kişiler geçirdikleri bu süreyi emeklilik hesaplamalarında değerlendirebilmeleri için yapılan ödeme işlemine askerlik borçlanması denir. Kişi askere gittiğinde SGK’ya hiçbir şekilde prim ödemez. Dolayısıyla askerlikte geçen süre kişinin toplam çalışma süresine dahil edilmediğinden emeklilik yaşını ve bununla beraber emeklilik maaşını etkileyebilecektir. Askerlik borçlanması ile askerlikte geçmiş süreyi geriye dönük sigorta primi ödeyerek emeklilik hesaplamalarına dahil edilir. Askere giden erkekler için büyük fayda saylayan bu düzenleme, kişinin emeklilik yaşının düşmesini ya da alabileceği emeklilik maaşının artmasını sağlar.
Hesaplama yapılırken başvuru tarihi ve borçlanma süresinin ne kadar olduğunu ilgili kutucuklara gerekli verileri girdikten sonra elde edilen sonuçlar askerlik borçlanmasının miktarını gösterecektir.
Borçlanılacak gün sayısı:550
Günlük Borçlanma Bedeli : 2025 yılı için 277,20 TL olarak belirlenmiştir.
Toplam borçlanma tutarı: 550×277,20 TL= 152460 TL olacaktır.
ASKERLİK BORÇLANMASI GÜNLÜK NE KADAR
Askerlik borçlanması erkeklerin zorunlu askerlik görevleri nedeniyle yapılabileceği gibi kadınların isteğe bağlı olarak yaptıkları askerlik hizmetleri için geçerli bir düzenlemedir.Sigortalı bir işte çalışmayan bir kişi de kendi primine esas kazancı üzerinden hesaplama yapıp askerlik borçlanması yapabilir. Günlük borçlanma bedeli borçlanmanın yapıldığı döneme göre farklılık gösterir. Brüt asgari ücretin %32’si tutarına tekabül eden tutar, günlük borçlanma bedeli olarak esas alınır. Başvuru yılına ait SGK’nın belirlediği günlük borçlanma tutarının borçlanılan gün sayısıyla çarpılması ile askerlik borçlanması hesabı yapılır.
2025 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlandığı her bir gün için en düşük ödemesi gerekli tutar 213,36 TL’dir. Bu tutar her dönem değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla hesaplama yapılırken o dönemin günlük borçlanma tutarına ve askerlik hizmetinde geçirilen sürenin toplam gün sayısına bağlı olarak her kişinin durumuna göre bedel belirlenecektir.
ASKERLİK BORÇLANMASINI DEVLET ÖDEYECEK Mİ?
Borçlanılan tutar SGK tarafından belirlenen süre içinde ödenmesi gerekir. Genellikle de bu süre 1 ile 3 ay arasında değişmektedir. Kişi askerlik süresinin tamamını ya da bir kısmını borçlanabilir. Borçlanılan gün sayısına göre de ödenecek tutarda değişiklik olacaktır. Borçlanma, sadece askerlik hizmetini yerine getirenler için mümkündür. Görev yapmama veya muafiyet durumunda bu hak kullanılamayacaktır. Borçlanma miktarı en fazla hizmet edilen gün kadar olur. Askerlik borçlanmasının devlet tarafından ödeneceğine dair herhangi bir düzenleme yoktur. Mevcut sistemde, askerlik hizmetini yerine getiren er erbaşların yalnızca sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu durumun haricinde devlet tarafından askerlik borçlanmasının ödenmesi gibi bir husus söz konusu değildir.
18 AY ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİĞİ NE KADAR GERİ ÇEKER?
5510 Sayılı Kanun m.41/b fıkrası gereğince er ya da erbaş olarak silah altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen süreler” için askerlik borçlanması yapılabilmektedir. Askerlik borçlanmasının en büyük avantajlarından biri emeklilik yaşını geri çekmesidir. Bu borçlanma, borçlanılabilecek sürelere ilgili primlerin SGK’ya ödenmesiyle yapılır. Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması durumunda sigorta başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürür. Bu sayede yaş olarak normalden daha erken bir tarihte emeklilik olanağı sağlanmaktadır. Sigortalı kişinin askerlik hizmetinde geçirdiği süre işe girdiği tarihten önceyse, burada geçirilen süre emeklilik yaşını geri çekebilecektir. Emeklilik yaşı da buna göre belirlenecektir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
iyi günler hocam bir konu hakkında Birgi almak istiyorum hak ediş yazısı almak için askerlik borçlanması yaptım 7000 gün ile iş den ayrıldım bu askerlik borçlanmasını iadesini talep edebiliyor muyum teşekkür ederim
hocam SGK ya girişim 20,8,2981 öğün bugün fazla bir günüm yok ama SGK ya gittiğimde 60 yaşını gecmissin 3600 günden emekli olabilirsin 540 gün askerliği ödeme şartı ile dendi fakat 116 binlira tutuyor kredi verirlermi bana
1974 dogumluyum 1996 sigorta girişim var 3400 günüm var 550 gün askerlik var ben nasıl emekli olabilirim hocam
1972 doğumluyum 2000de girişim va 18ay askerlik yaptim borçlanma yapsam emekli olabilir miyim saygılar
18 ay askerlik yaptım.ğirişim askerden ğeldikden sonra.
1998 askere gittim 2000 .16 Şubat ta terhis oldum 1999 emeklilik yasası uygulandı 4A SGK başlığıcı 17/07/2001 bu durumda ne zaman emeklilik görünüyor hocam ??
Hocam selamün aleyküm
01.01.1979 doğumluyum
21.02.2002 siğorta girişliyim 2635 günüm var.
14.09.2013 e emekli sandığı girişliyim şuan 3780 günüm oldu. Askerlik 540 gün borçlanması var..
Tazminatımı alıp ayrılabilirmiyim.
Fatih hocam 16/3/1980 SGK girişim var 1984 Mayıs ayında işyeri açtım ve vergi. MÜKELLEFİ OLDUM BAĞKUR MECBURİYETİ YOKTU VE BAĞLI BİR KURULUŞTA YOKTU 1987 yılında mecburiyet başladı bize esnaf sicil kaydı ajanlık aracılığıyla 20131 numarasıyla esnaf sicil kaydı yapıldı ve biz herhangi biryere Başkurt’la ilgili ödeme yapmadık sonra mecburiyet çıkınca BARTINDAN ZONGUL DAĞA GİTTİM ARAŞTIRDIM BU KYITLA BAĞKUR MÜKELLEFİSİNİZ DENDİ YILLAR SONRA ANKARA YA 1994 YILINDA DÜKKAN AÇTIM TEKRAR VERGİ MÜKELLEFİ OLDUM AMA YİNE SCİL KAYDI ALDIM 1980 NUMARALI BAĞKUR ÖDEMEDİM 2000 YILINDA KAPATTIM İŞYERİMİ SORUŞRDUM BAĞKURUNUZ SLİNİ DEDİLER BU BOŞLUKLARI GERİ İHYA EDEBİLİRMİYİM SAYGILAR YARDIMCI OLURUM DERSENİZ MEMNUN OLURUM AYNI ZAMANDA ŞU AN BELFITIĞINDAN DOLAYI ÇALIŞAMIYORUM YAŞ 64 1960 DOĞULUYUM 09/01 1960 SAYGILAR
Merhaba; Benim emekli olmam için 400 gün pirim eksiğim var. Borçlanma talebinde bulundum. Evrakın SGK’da işlenip borç mahsup edilmesi iki ayı buluyor. Ödeme emri geldiğinde 60 gün eksik yatırsam sorun olur mu?
Merhsba Ben 18 Ay Askerlik Yaptım Asketlik Borçlanmamın 16 Aynı Ödedim SSK ya Sayıldı Şu Anda İsteğe Bağlı Bağkur luyum 2 Ay Daha Askerlik Borçlabması Ödeme Hakkım Var Şu Anda Geriye Kalan 2 Aylık Askerlik Borçlanmamı Ödersem Daha Önce Ödediğim Askerlik Borçlanmaları Yine SSK ya Sayılırımı Yoksa Bağkur a mı Sayılır Daha Öncekiler Bağkur a Sayılırsa 1261 gün Kuralı Bozuluyor SSK dan Emekli Olucam Şu Anda Geriye Kalan 2 Aylık Askerlik Borçlanmamı Ödemeliyimmi Yoksa Bekleyip 2 Ay Geçmiş Emekli Olayım Sizden Rica Etsem Bu Konuda Bir Açıklama Yaparmısınız
Merhabalar, 7 temmuz 2000 tarihinde ilk sigorta başlangıcım var şuan 6500 civarı prim günüm var halen çalışmaktayım,
askere 02/12/2003 sevk oldum 24/02/2004 tarihinde gözden dolayı malulen terhis edildim şuan halen 4a statüsünde sigortalıyım
askerlik borçlanması için askerde bulunduğum 3 ay süremi geçerli olur yoksa 15 ay borçlanma yapabilirmiyim eyt den faydalanabilmek için
1976 doğumluyum 1976 yılında askere gittim 550.gun yaptım . sigorta girişim 2001./1/7/nezam emekli olurum ve pirim sayısı kaç olmali
1976.doğumluyum. 1996.yilinda askere gittim 550 gün yaptım SSK girişim 1/7/2001yilinda nezaman emekli olurum
18 ay geri çekilse eyt uymuyor
BEN 15 AY ASKERLIK YAPTIM, ŞUAN ÇALIŞMIYORUM BUNA BAŞVURMALIMIYIM?
Hocam merhaba 1975 doğumluyum 1996 Ocak ayında askere gittim
Sigorta girişim 2010 540 gün askerlik yaptım ben askerlik borçlanması yapsam benim için ne değişir
SGK için Askerlik borçlanması alınması biraz saçma vatanı görevlerini yapan gerekirse can veren Mehmetçikler bu sizlerin sigorta borçlanması para almanız gerekmez askerde geçirdiği süre boyunca yani 550 günün parasini istenildiği vakit talep edebilir devletimiz bu sizlerin belirledikleri tarih enflasyon üzerinden devlet her bir askeri görevini ifa etmiş vatandaşlarınin hesaplarına yatirabilir olması daha adil olmazmi.Bu sizlerin talep ettiği meblağ zaten zengine dokunmaz ama alt kesim orta kesim sınıfları zorlayabilir.Bunun yerine hem bu vatan için hizmet etmiş hem fedakarlık etmiş kanından canından felagat edip bu devlete bu millete hizmet etmis alicaginiza vermeniz bu devletin her bir ferdine sahip cikabilmesidir.Borclandirma yi kaldırabilirsiniz.Borclanmayi istediği tarihte ödeme planlarıyla kolaylık saglaya bilirsiniz veya askerlik başvuru yapanların hiç bir şekilde taviz vermeyiz yasa neyse onu uygularız diyebiliyorsaniz askerlik başvurusu yapanların tekrardan er erbaş ne istiyorsaniz askerlik görevi tekrarı isteminde askere alıp askerlik görevini tekrardan yaptırabilir askerlik borçlanmasını silebilirsiniz.Osmanli zamanında askerlerine evlatlarım derdi.Peygamber ocakları derlerdi şimdi ise bedelli ocağı para verip girmeyenler in ocağı
Sağlıklı günler hocam
02 1965 doğumluyum
10 02 94 işe giriş
4398 prim var
ne zaman ,nasıl emekli olmam gerek,
şu an çalışmıyorum,,
Askerlik borçlanmam gerekirmi
Merhaba benim sorum olacakti kidem Tazminati hak edis yazisi almak icin 450 Gün askerlik borclanmasi yaptim Bu Parayi Geri cekersem sorun yasarmiyim. eski sirketle yada sgk ile Tesekkur ederim.
merhabalar yaş 43 26.02.1981 doğumluyum primim 2139 günüm var askerlik borçlanması yapsam ne zaman emekli olabilirim
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
sayın hocam askerlik borçlanması yapdım 2023 18 ay parayı 36700 lira ödedim ancak tarihi yanlış attığım için yatirdigim paranın in onbin lirasını 205 gün olarak almışlar geri kalan parayı emanete almışlar şimdi kalan günleri istedigimde tekrar para ödeyin diyorlar ne yapmam gerekiyor
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
benim 23 günüm kaldı askerlik borçlanması yapmak istiyorum ne kadar
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla