Dolandırıcılık Suçu TCK 157 158 , Dolandırıcılık Suçu Cezası

Bu yazımızda da Türk Ceza Kanunun 157 ve 158. maddelerinde düzenlenmiş olan dolandırıcılık suçu, şartlarını ve cezasını anlattık.
Dolandırıcılık Suçu TCK 157 , 158
Bu başlıkta 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 157. Maddesinde düzenlenen Dolandırıcılık suçu özet olarak incelenmiştir. Türk Ceza Kanunun 157. Maddesinde Dolandırıcılık suçunun basit şekli düzenlenmiş iken Türk Ceza Kanunun 158. Maddesinde Dolandırıcılık suçunun nitelikli şekli düzenlenmiştir.
Dolandırcılık Suçunun Madde Metni
Dolandırıcılık
Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Nitelikli dolandırıcılık
Madde 158-
- (1) Dolandırıcılık suçunun;
a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,
l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle, İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; Değişik: 3/4/2013-6456/40 md.) Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz. - (2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
- (3) (Ek fıkra: 24/11/2016-6763/14 md.) Bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.
Daha az cezayı gerektiren hal
Madde 159- (1) Dolandırıcılığın, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, şikayet üzerine, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Dolandırıcılık Suçunun Özellikleri
A. Soruşturma Usulü
Kural olarak yağma suçunun Türk Ceza Kanununda yer alan 157. Maddesinde ki dolandırıcılık suçunun basit hali ile 158. maddesinde yer alan dolandırıcılık suçunun nitelikli halinin soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi değildir. Suç işlendiği öğrenilir öğrenilmez derhal Savcılık tarafından resen soruşturmaya başlar.
B. Kovuşturma Usulü
Dolandırıcılık suçunda hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişi cezalandırılmaktadır. Dolandırıcılık suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi değildir. Savcılık tarafından resen soruşturma yapılmaktadır. Mahkeme tarafından resen kovuşturma yapılmaktadır. Mağdurun veya müştekinin şikayetten vazgeçmesi halinde dava düşmeyecektir. Mahkeme tarafından davaya devam olunarak sanığın suçu işlediği kanaatine varıldığında failin cezalandırılması yoluna gidilecektir.
C. Tutuklama Tedbiri
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesinde tutuklama nedenleri sayılmıştır. Bu maddeye göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez. Ancak şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa. şüpheli veya sanığın davranışları; delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma, hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa, bu kapsamda tutuklama kararı verilebilir. Keza yine madde metninde katalog suçlar sayılmıştır. Eğer gerçekleştirilen eylem katalog suç kapsamında ise tutuklama nedeni re ’sen var sayılarak doğrudan hakim tarafından tutuklama kararı verilebilir.
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100/4 maddesine göre “Sadece adlî para cezasını gerektiren suçlarda veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç olmak üzere hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez”. Şeklinde hükme yer verilmiştir.
Türk Ceza Kanunun 157 ve 158. Maddesinde yer alan dolandırıcılık suçu işlendiğinde hakim tarafından hakim tarafından doğrudan tutuklama kararı verilebileceği gibi yukarıda sayılan şartların varlığı gerekçe gösterilerek te tutuklama kararı verilebilir.
D. Uzlaşma Kurumu
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253’üncü maddesi gereğince soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar ile soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ceza Kanununda sayılı bazı suç tipleri için şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırma girişiminde bulunulur.
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253 maddesine göre bazı suç tiplerinde şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın uzlaşma kapsamında değerlendirilmektedir. Bu kapsamda dolandırıcılık suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi olmaması ve aynı zamanda 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 253/8 maddesinde sayılan katalog suçlardan sayılma nedeniyle uzlaşma kapsamındadır.
E. Korunan Hukuki Değer
Dolandırıcılık suçunda korunan hukuki değer bireyin sahip olmuş olduğu malvarlığıdır. Diğer bir anlatımla korunan hukuki değerin mülkiyet hakkı olduğunu söylemek mümkündür. Keza bu dolandırıcılık suçunda bireyin irade özgürlüğü de korunduğu kabul edilmektedir. Ekonomik değeri olan her türlü taşınır veya taşınmaz mal suça konu olabilir. Bunun yanında haksız olarak hizmet elde edilmesi durumunda da suç oluşacaktır. Örneğin, bir doktorun haksız olarak ameliyat yapmaya ikna edilmesi halinde dolandırıcılık suçunun varlığı kabul edilmelidir.
F. Dolandırıcılık Suçunun Unsurları
1. Maddi Unsur
1.1. Fail
Dolandırıcılık suçunda fail herkes olabilir.
1.2. Mağdur
Bu suç mağdur bakımında da bir özellik göstermez. Zarara uğrayan malvarlığının sahibi olan gerçek kişiler bu suçun mağduru olabilir. Kanunda suçun faili yönünden bir sınırlama getirilmemiştir. Fail ile kendisine yarar sağlayan kişinin aynı olması gerekmez. 158. Madde metninde “kendisine veya başkasına yarar sağlayan” denilmek suretiyle bu husus ifade edilmiştir. Bu noktada önemli bir soruna dikkat çekilmelidir. Hileli hareketle aldatılan kişi ile malvarlığında azalma meydana gelen kişinin aynı kişiler olması gerekmez. Bazı hallerde aldatılan kişi ile malvarlığında zarar meydana gelen kişiler farklı olması mümkündür. Örneğin market çalışanını dolandıran kimse, hileli davranışı çalışana karşı işlemiş olsa bile, malvarlığı zarara uğrayan kişi market sahibidir.
1.3. Suçun Konusu
Dolandırıcılık suçunun konusu, failin kendisi yahut başkası için elde ettiği ekonomik yarardır. Bu yarar malvarlığına ilişkin herhangi bir değer olabilir. Türk Ceza Kanunu 157. Madde metninde “kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan” denilmekle, elde edilecek yararda herhangi bir özellik aranmamıştır. Bu taşınır taşınmaz hatta alacak hakkı dahi olabilir.
2. Manevi Unsur
Bu suç genel kastla işlenir. Failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, mağdurun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamayı biliyor ve istiyor olması gerekir. Bu nedenle dolandırıcılık suçunda özel kast aranmaz. Suç tipinde bu konuda bir açıklık bulunmadığına göre bu suçun olası kastla işlenmesinin de mümkün olduğu söylenmelidir. Başka bir ifadeyle, fail, hile ile mağduru hataya düşürebileceğini tahmin ettiği halde, bunu göze aldığı ve yarar sağlamayı kabullendiği takdirde de bu suçu işlemiş olacaktır.
G. Suçun Özel Görünüş Şekilleri
1. Suça Teşebbüs
Dolandırıcılık suçu teşebbüse elverişli bir suç tipidir. Failin aldatmaya yönelik hileli davranışlarda bulunmuş olması ile icra hareketleri başlar ve suça teşebbüs mümkün hale gelir. Hileli davranışlar yapıldıktan sonra çıkar sağlanmadan önceki aşamada fail yakalanırsa, teşebbüs söz konusu olur.
Sanıkların savunmalarına, katılanın beyanlarına, ekspertiz raporuna, icra takip dosyası içeriğine ve tüm dosya kapsamına göre; sanıkların, bu şekilde gerçekleştirdikleri sabit görülen eylemlerinin nitelikli dolandırıcılık suçuna teşebbüs ve resmi belgede sahtecilik suçlarını oluşturduğuna yönelik mahkemenin kabullerinde bir isabetsizlik görülmemiştir (Yargıtay 15. Ceza Dairesi – Karar 2014/11988). Yargıtay kararından anlaşılacağı üzere dolandırıcılık suçunda teşebbüs mümkündür.
2. Suça İştirak
Bu suça iştirakın her şekli mümkündür. Burada özellik gösteren husus kendisine sadece haksız menfaat sağlanmış olmanın suçun hareket kısmına iştirak edilmediği sürece cezalandırılamayacağıdır.
Bununla birlikte, bu tür davranışları gerçekleştiren failler arasında iştirak iradesinin de bulunması gerekir. Dolandırıcılık suçunda iştirak iradesi, hileli davranışların gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kişinin bu tür davranışların hileli olduğu ve bunun neticesinde mağdurun aldatılarak zarara neden olunacağı bilinç ve iradesine sahip olmasını gerektirir. Hileli davranışların gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kişinin iştirak iradesinin bulunmaması halinde, bu kişi suçun işlenmesinden sorumlu olmaz.
3. Suçların İçtimai
Koşulları var ise zincirleme suçun oluşması mümkündür. Ancak bunun için birden fazla dolandırıcılık fiilinin aynı mağdura karşı işlenmiş olması gerekir. Dolandırıcılık suçunun işlenmesinde hileli davranışların belgede sahtecilik yapmak suretiyle gerçekleştirilmesi mümkündür. Fakat dolandırıcılık suçu ile resmi belgede sahtecilik suçu, sahte olarak düzenlenen resmi belgenin kullanılması bu suçun oluşması için şart olmadığından, bileşik suç oluşturmaz. Dolandırıcılık ile özel belgede sahtecilik suçları da bileşik suç niteliğinde değildir.
H. Görevli Mahkeme
Dolandırıcılık suçunun temel şekline basit dolandırıcılık suçu denmektedir. Buradaki basit nitelendirilmesi suçun temel şekli olan TCK. 157. Maddesi kapsamında kaldığı anlamına gelir. Basit Dolandırıcılık Suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda; Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.’’ şeklinde tanımlanmıştır. Dolandırıcılık suçu madde 157 kapsamında kalması halinde görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Nitelikli dolandırıcılık suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’n 158.Maddesinde düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun bu maddede bentler halinde sayılan şekillerde işlenmesi halinde nitelikli dolandırıcılık suçu oluşacaktır. Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.
I. Yetkili Mahkeme
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 12 Maddesine göre davaya bakmak yetkisi suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.
J. Dolandırıcılık Suçunun Cezası/Yaptırımı
a) Dolandırıcılık Suçunun Basit Hali TCK 157. Madde
Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir. Kanunda belirtilen yaptırımdan da anlaşıldığı üzere faile verilecek ceza hem adli para cezası hem de hapis cezasıdır.
Dolandırıcılık suçunda, basit dolandırıcılık suçundan verilecek hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir.
b) Dolandırıcılık Suçunun Nitelikli Hali TCK 158. Maddesi
(1) Dolandırıcılık suçunun;
a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,
l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.
(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) (Ek fıkra: 24/11/2016-6763/14 md.) Bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.
K. Dolandırıcılık Suçu ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 231. maddesine göre Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması, b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir. Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.
Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl (2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.
Suçun niteliğinin, taksirle veya kasten işlenmesinin hiçbir önemi yoktur, önemli olan cezanın miktarıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu, 2 yıl veya daha az ceza miktarını mutlak nitelikte bir ölçü olarak kabul etmiştir. Bu yüzden, dolandırıcılık suçunda hükmedilen hapis cezaları süre koşulunu sağladığı takdirde sanık hakkında hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verilebilir.
Dolandırıcılık Suçu Hangi Mahkemede Yargılanır
Basit dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme suçun işlendiği yer ağır ceza mahkemesidir.
Dolandırıcılık Suçu Nereye Şikayet Edilir
Dolandırıcılık suçu hakkında bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığı’na, polis karakoluna veya jandarma karakoluna şikayette bulunabilirsiniz.
Nitelikli Dolandırıcılık Cezası Ne Kadar
Dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıldan 10 yıla kadardır.
Dolandırıcılık Suçu Para Cezasına Çevrilir mi
Dolandırıcılık suçunda şartları oluştuğu takdirde hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
Nitelikli dolandırıcılık sicile islermi sicilinde sildirebilirmiyim
Sicile tabi ki işler. İnfaz sonrası silinir.
Merhaba, infaz sonrası silinmesi işlemi nasıl gerçekleşir
mrb erkek arkadaşım benim hesabıma kullanarak dolandırıcılık yaptı benim hesabim olduğu için bende suçlaniyorum bu durum dan nasıl kurtulurum
Merhaba tanıştığım bir arkadaşıma kendi hesap kartımı verdim o arkadaş da gidip doğalgaz boru tamiri yapıyorum ben dedi hesabıma para gelecek benim kartım blokeli dedi senin kartı ver ben çekince sana geri vereyim dedi fakat 1 hafta kadar kaldı sonra geri aldım 1.400 TL ücret aldıkları adam benim ibanım olduğu için bana suç duyuurusunda bulunmuş kartı alan arkadaş ATM kamera kayıtlarında gözüküyor parayı kendisinin çektiği ve kendi cebine koyduğu bu olaydan benim sicilime dolandırıcılık diye düşer mi teşekkür ederim
Merhaba babamı sigortacılar 2 buçuk bin iade edeceğiz diye hesabından 45 bin çekmişler mahkemeye verecek parasını geri alabilirmi ne kadar süre sonra sonuçlanır mahkeme
4 yıllık nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası ve denetim süresi nedir
Merhaba,
Danışma hizmetimiz ücretlidir.
0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
Letgo üzerinden dolandırdım 3 4 ay önce Banka üzerinden attım parayı siber suçlara gittim dosyamı hazırladılar savcılığa gitmiş dosya ama ben göremiyorum ne zman dava açılır ?
Merhaba benim de başıma şöyle bir olay geldi. Bir gün e mail adresime Amerikan askeri olduğunu ve Afganistan da görev yaptıgini ve çok para bulup bu parayla Türkiye de askerliğini bırakıp yatırım yapmak istediği söyleyerek benden Senegal deki başka bir kişiyle irtibat kurmami ve bulduğu yüklü miktarda paranın yarısini bana verecegini söyleyerek benden işlem ücretleri istediler ve bende parça parça olarak 10.000 dolar gönderdim. Bor bosluma gelerek böyle bir şey yaptım.Normalde kimseye bir kuruş gönderen biri değilim.Su da bunlar benden daha para isteyince ve bahsettikleri para gelmeyeyince Savcılığa başvurdum.Savcilik araştırılması için bilişim suçları müdürlüğü ne havale etti. Bende gönderdigim dekontlari ve yazışmaları teslim ettim.Oradaki polisler onların gönderdikleri bütün belgelerin sahte olduğunu söylediler.Sizce ne olur bu kişiler bulunup paramı geri alabilir miyim. Teşekkürler
Selam iyi günler benim mail hesabım kapandı geri almak istedim ama hesabıma kayıtlı olan telefon numaram eski kapattigim numarammis doğrulama kodu o numaraya gönderilir sadece bende aradım numarayı biri açtı durumu izah ettim ve bana seni şikayet edecem dedi şikayet olursa ceza alirmiyim. Tesekurler
ENİŞTEMİN ÇALIŞTIĞI ŞİRKETTE 50 MİLYAR ALACAĞI VARMIŞ ŞİRKET SAHİBİ ALACAĞINI VERMEYİNCE AVUKATA BAŞVURU YAPMIŞ AVUKAT ENİŞTEME PARASINI ALACAĞINI SÖYLEYİP ŞU PARASI BU PARASI DOSYA KİLİTLENDİ HESAP KİLİTLENDİ DİYE FARKLI ZAMANLARDA ENİŞTEMDEN 50 MİLYAR BANKAYA PARA YATIRMASINI SÖYLEMİŞ AVUKAT ENİŞTEME ENİŞTEM AVUKATIN SÖYLEDİĞİ HESABA 50 MİLYARA YAKIN PARA YATIRDI AVUKAT KARŞI TARAFA ÇALIŞIRMIŞ KANDIRILDI 50 MİLYAR ALACAĞI ALAMADI ÜSTÜNE ENİŞTEMİ 50 MİLYAR ZARARA UĞRATTI AVUKAT ŞİMDİ NE YAPMALI NEREYE BAŞVURU YAPMAMIZ GEREKİRİYOR
abi dolandıricilik tan alındim hesabim daki blokeyi nasl kaldırım
iki kardeş arasında alacak verecek meselesi vardı. ben anlaştıkları miktarda senet düzenledim ve imzaladılar. senet bende kalacaktı. ancak bir süre sonra alacaklı alacağını tahsil edemeyince senedi kendisine vermemi istedi. bu durum bir kaç defa tekrar edince borçluya sorarak senedi alacaklıya verdim. ben suç işlemiş oldummu?
Benim kartlarımla dolancılık yapmışlar 13 15 arası şikayet var ben önceden şikayette bulundum derileri verdim benim suçum yada cezam olur mu ?
3 gün önce sahıbınden .com sıtesının param guvende uygulamasının bırebır aynısını kopyalayan satıcıya 5 Bın TL kaptırdım sahte kopya lınk seklınde sıteyı bılgılendrdım uslenmedıler bu dolandırıcı o lınkle bırden fazla hesap degıstıyor hergun aynı lınk bende oldugunda hesapları goruyorum jandarma verdim tüm bılgılerı dekont numara yazısmaları benı dolandırdıgı hesap no telefon noyu kapattı baska hesap kullanıyor bunu ben goruyorum ıletısım kurdum kufur edip engelledi 4 afet numara ve hesaplar var elimde kayıtlı ne yapmam gerek bu surecte
merhaba cocuk odasi yaptıracaktm gelip ölçü alındı mobilyayo yaptım özel durumlardan gtremiyrm diyerek bizi oyaladi ben inandım ve hani biz gelip alalım dedim bir sürü bahane sundu bize en sonunda yapmadım sizi oyaldm dedi para iadesi istedk onuda vercem deyip oyaliyor tam 2 ay oldu bunun cezası nedir
Merhaba iyi günler
Türkiye sigorta adına aradılar zorunlu trafik sigortası yaptılar daha sonra e devlet kontrol edince yapılmadığını fark ettim geri arayınca numaran engelledin parayı havale olarak gönderdim açıklamaya trafik sigortası yazdım ama bundan ne çıkar acaba
Dört sene önce arkadaşım kartınız dedi hesap kartıma para ihtiyacı olduğunu para geleceğini çekip geri vereceğini söyledi iki gün sonra kartı verdim kart geri elime geçmeyince sordum kaybettiğini söyledi ben de direk bankaya arayarak kartımı kaybettimdim diyerek kartı kapattırdım Altay sonra memurlar çağırdı hesabımdan kara para aklama işlemi yapılmış başkasını dolandırıp o parayı benim hesabıma aktarmışlar o parayı da çekip ve petrol market gibi yerlerden alışveriş yapmışlar Mahkemeye çıkarttılar bizi kart sahibi olduğum için ben de sanık olarak yazmış savcı mahkemede ateme görüntülerden parayı çekenin benim kartımı verdim arkadaşım olduğunu tespit ettim mahkemeden önce de arkadaş gidip benden kart aldığını söyledi ama ben onu mahkemede ateme görüntülerinde tespit ettikten sonra yakalama kararı çıkarıldı hakkında mahkemeye gelmediği için yakalandığı karakolda da benden kart aldığını tekrar söylemiş fakat ifadesini değiştirip 1000 TL bana verdiğini söylemiş 500 telesini kendisine aldığını söylemiş ben de tabii ki de bunu reddettim gerek sanmaları yaptım bu kartı benden alan arkadaş dolandırıcı dosyasından dolayı 80’e yakın dosyası olan bir arkadaşmış önceden bu olayla ilgili sabıkası olan Merckm yok Üniversitesi Spor fakültesi bölümünde okuyorum komiserlik veya akademisyenlik düşünüyorum nasıl bir yol izlerim sizce dosyanın akıbeti nasıl önlenir
Merhaba kartlarımı kullandırdım 5 sene ceza aldım yapmayın vermeyin yanarsınız. Şimdi cezam onaylanıp yatacağım
TCK 158/1-A maddesi medyum ve falcılarla ilgili olup davacı olunduğunda en az üç yıl hapis cezası var.web sitesi,sosyal medya hesabı,banka hesap hareketi,hts kaydı-whatsap yazışmaları gibi…
-Cep telefonundan yasin suresini kulaklıkları takıp yüksek sesle dinlememiz sıkıntımızı giderir.
iyi günler ben üç yıl önce dolandırdılar mobil banka hesabıma girip paraları sanal post üzerinden almışlar ve ben aynı gün jandarma karakoluna başvurdum ifademi aldılar ve kendi rızamla cep telefonumu ve sim kartımı bıraktım sonra benim adıma başkasını dolandirmislar beni dolandırdıktan sonra çünkü kimlik bilgilerimi bir şekilde ele geçirmisler dava üç yıl sonra ağır ceza mahkemesine gün verilmiş ceza alır mıyım bu durum
merhaba, ben arac aldım klimalı diye araçtan yana çok bilgim olmadığından tespit edemedim fakat daha sonra Aracın klimasiz olduğunu öğrendim bu durumda şikayette bulunsam faydası olur mu ? Aracın klimalı olduğuna dair hem yazışma hemde video var elimde 2 yıldan fazla kullandığına dair yazismada mevcut
Merhabalar ben 3 gun once bi alis veriste bulunmak istedim yanlis kisi ile telefonda pazarlık yaptım ve parasini yolladim bu kisinin 2 adet dlandiricilik tutanagi varmis ve parami iade edicem diyerek surekli oyaliyor 9.250 tl binparam adam da tum konusmalar alacak oldugum ürünün tum detaylari ve bilgileri elimde ben bu kisiden maddi ve manevi bi sonuc alabilir miyim ve ben deprem zede olarak zor duruma düşürüldüm ve surekli beni oyaliyor nasil bi yol izlemeliyim.
tanıdıgımın fatura ödeme noktası vardı faturaları ödememiş 4 ay icerde yatti cıktık mahkeme devam ediyordu dosyada 298 kişi var borç 150 bin civarı bu süreçte madur kişilerinin yarısınım maduriyetini gideriyordu ve devm ediyordu en sonki mahkemede 360 yıl verdiler istanaf bozarmı yada bu süreçte ne olur tek dosya görevi kötüye kullanmaktan hakim 4 dosya yapıp dolandırıcılıga çevirmiş lütfen bilgilendirirmisiniz lütfen
hayirli gunler biz bi ev yaptirdik akrabamiz kisi araci olmak istedini soyleyip ben ilgilencem diyerek para teklif etik yok dedi masraflarimi karsilayin yeter dedi bir yil icinde surekli fisdi dekont istedigim halde vermedi inandik guvendik ustune gitmedik ve sonunda anladiki fazla para odemisiz mimarin verdigi sozlesmeyi bile degistirip para calmis parca parca ve konustumdada ticaret yaptim hakimi aldim nekadar aldimi nere ne verdimi soylemek zorunda digilim mimarlan anlastim ondan aldim diyip isten siyrildi mimara odenen para beli akrabama gonderdigim para beli dekontlar var amaki oyle bi duzenek kurmuski mahkemeye versem kazanirmiyim sizce saygilar
merhaba iş kazasıyla ilgileniyor musunuz?
Merhaba. ben yuksek lisans yapiyorum, yuksek lisans ogrenci isleri koordinatoruyum diyerek beni yuksek lisans Dan yuksek dereceli mezun ederek 3000 tl parami Aldi, fast yaptim nasil parami geri alabilirim ?
Ayrica kidem tazminatimi da ozel sirketi.denmmm almak istiykrum
Merhabalar, ünlü bir marka işlem sırasında almamaları gereken devletin zaten ödemelerime vergi olarak yansıttığı 425 TL olan ücreti nakit olarak aldı. işlem sonrasında dekont bile alamadım ve şimdi suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Bu firmaya tazminat davası açmak istiyorum. Hem müşteri hizmetlerinin yanlış yönlendirmesi sonucu sıkıntı yaşıyorum, hemde üzerimden haksız kazanç yapılıyor.
Buna hakkım var mıdır?
fatih bey
nitelikli dolandırıcılıktan müştekiyim
karşı taraf etkin pişmanlık için zararımı giderdi
zarar giderdiler ama ilerleyen zamanda benden bunu alabilirler mi?
I yi günler Avukat Bey, benim sorum abim su anda cezaevinde, bildigim kadariyla 30 kadar dolandiriciliktan dosyasi varmis. Bu dosyalarin hepsinin kesinlesmis cezasi yok bunlarin hepsini paraya cevirtebilirmiyiz. Cevabiniz icin Tesekkür Ederim. Iyi gunler.
merhaba arkadaşım dolandırıcılık suçundan ceza yemiş ailesinin evine arandığı için polis memurları gidiyormuş evde herhangi Bi arama yapabilirler mi?
sayın avukatım merhaba öncelikle bizlere bilgi verdiğiniz için…
tck 158. nitelikli dolandırıcılık suçu kaç yıl kala açığa çıkılıyor efendim yatarı nedir.
Gayrimenkul şirketi çalışanları tarafından dolandırıldım çok yüklü paramı kendi belirledikleri iban numaraları üzerinden üzerine almışlar savcılık ve karakola başvurdum hep sahte isimlerle belge hazırlanmış nitelikli dolandırıcılık suçundan şirket ve çalışanların paramı iade almam mümkün mü
infazı çıkan birinin nitelikli dolandırıcılıktan cezası bozulabilir mi,beraat edilebilir mi?
hocam birşey soracam. biri takipteymiş bu kişiler kıradi işinde dolandırıcılık yapmıslar. ben sadce konuştum. topla. 7. kişi. 4 tanesi tutuklu. 2 kişi adlı kontorala salıverdıler. ben adlı kontorolsuz saldılar.. ama hiç bir para . hesaplarıma gelmedi. o kişilerin içinden bir tanesini tanıyorum. olay yeri manısa. ben usaklıyım. dava açılırmı hakımda
Dolandırıcılık şuçumu para cezasına çevrile biliyormuzyuz
merhaba internet ten çekiliş telefon kazandınız vaadi ile dolandırıldım nasıl şikayetçi olucam ne yapmam lazım
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
mrb ben fuzul eve gidip araç için 1ml TL kayıt yaptık 65 bn peşin ödedim 5.500 taksit yaptık ama bunlar beni konuta yazmislar araçta alabilir sin dediler şimdi arac alamazsın taksitin yüksek odersen alırsın diyorlar 16 bn ödemek zorundasin ben vazgeçmek istiyorum ama odedigim 65 bn peşinatın yanar taksit ödediğini alırsın diyorlar ben bunları dolandırıcılık tan beni kandırıp kendilerine yarar saglmaktan mahkemeye versem ne olur fatih bey teşekkür ederim saygılarımla….
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla