Emniyet Rütbe Terfi 2025 – Emniyet Teşkilatında (Polis) Rütbe Terfi İşlemleri ve İptal Davaları

Terfi işlemleri objektif kriterlere bağlanmıştır, bu kriterlerin söz konusu olduğu durumlarda idarenin takdir yetkisi yoktur; takdir yetkisi ancak bu kriterler içinde kalarak kullanılabilir. Kaldı ki, idarenin bağlı yetki içerisinde olmadığı, takdir yetkisinin bulunduğu alanlarda bile sınırsız bir takdir marjının olmadığı, bu yetkinin kamu yararı ve hizmetin gerekleriyle sınırlanmış olduğu Danıştayın istikrar kazanmış içtihatlarındandır. Dolayısıyla idare “Takdir yetkim var.” diyerek bütün koşulları sağlayan bir personelin terfiini engelleyemez. Öte yandan 15 Temmuz sonrası yapılan ihraçlar nedeniyle tecrübeli personele oldukça ihtiyaç varken böylesine başarılı bir personelin terfi ettirilmemesi kamu yararı ve hizmetin gerekleriyle de bağdaşmamaktadır.
Emniyet Rütbe Terfi Davası Neden Önemli?
Polislik mesleği, kariyer mesleğidir. Hiyerarşik kuralların katı işlediği bir kurum olması nedeniyle de kariyer ve rütbe, en temel motivasyon kaynağıdır. Bu nedenle de terfi konusunun diğer devlet memurlarından çok daha farklı bir anlamı ve önemi bulunmaktadır. Emniyet Teşkilatına giren her rütbeli personel, devreleriyle birlikte yükselerek bir gün Emniyet Genel Müdürü olma hayalini kurar. Öte yandan, personel terfi edemediğinde kendi dönem arkadaşlarının hiyerarşik olarak emrine girmekte hatta daha önce emir verdiği astlarının kendisine emir verme ihtimali bile ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla rütbe terfiinde yaşanacak bir olumsuzluk, personelin tüm meslek hayatını tahmin edilenin ötesinde etkilemektedir. Emniyet Teşkilatında hukuka uygun bir nedenle dahi olsa terfi edememenin maddi manevi yükü ağırken haksız yere terfi edememek mesleki yaşamı çok daha derinden etkilemektedir. Bu bakımdan haksız yere verilen terfi etmez kararının hukuk aleminde yarattığı tahribatın yanı sıra bireyin adalet duygusunda yarattığı tahribatı da gösterebilmek bakımından bu önemli detayı dikkatinize sunmak isteriz.
Gelinen noktada, hakkında hiçbir adli idari soruşturma dahi bulunmayan, bütün performans notları çok iyi olan, en küçük bir soruşturması dahi olmayan polis amirlerinin terfi ettirilmesi gerekirken hakkında tesis edilen TERFİ ETMEZ işlemlerine karşı iptal davası açılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde piramit sistemde polis amirinin rütbe alması, devrelerine yetişmesi gün geçtikçe zorlaşacak. Başka bir ifade ile kaçan balık daha da büyük olacaktır…
Emniyet Rütbe Terfi 2024 Açıklandı
Emniyet Genel Müdürlüğü Açıklaması:
Teşkilatımızda görevli Amir sınıfı personelimizin 2024 yılı terfi ve emeklilik değerlendirmelerini yapmak üzere toplanan Merkez ve Yüksek Değerlendirme Kurullarımız çalışmalarını tamamlamış ve kararları Sayın Bakanımızın onayları ile yürürlüğe girmiştir.
Teşkilatımıza ve ülkemize hayırlı olmasını ve tüm mesai arkadaşlarımın başarılarının devamını diliyorum.
Erol AYYILDIZ
Vali – Emniyet Genel Müdürü
Kaynak: https://www.egm.gov.tr/19072024-tarihli-basin-aciklamasi
Emniyet Rütbe Terfi Yönetmeliği
Emniyet Genel Müdürlüğü rütbeli personelin rütbe terfi işlemleri 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan “Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri Ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” uyarınca gerçekleştirilmektedir. Buna göre rütbe terfiine esas olmak üzere her yıl kural olarak Mayıs ayında rütbe terfi kurulları terfi işlemlerini görüşmek üzere toplanmaktadır.
Emniyet Rütbe Terfi Kurulu Ne Zaman Toplanır?
Emniyet Rütbe Terfi Yüksek Değerlendirme Kurulu Bakan onayı, Merkez Değerlendirme Kurulu ise Genel Müdür onayı ile her yıl Mayıs ayında toplanır.
Haziran ayında da terfiler gerçekleştirilmektedir. Emniyet Teşkilatında rütbe terfileri bakımında iki ayrı kurul bulunmaktadır. Komiser Yardımcısı, Komiser ve Başkomiser rütbelerindeki personelin bulundukları rütbeden bir üst rütbeye terfi etmesinde Genel Müdürlük Merkez Değerlendirme Kurulu, Emniyet Amirleri ile Dördüncü ve Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlerinin terfileri bakımından ise Genel Müdürlük Yüksek Değerlendirme Kurulu oluşturulur. Bu kurullar oy çokluğu ile karar alır.
Emniyet Rütbe Terfi Şartları
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 55. maddesinde, “Rütbelere terfi ettirilecek personelin kurullarda görüşülmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise bu maddede öngörülen sınav ve eğitim şartı saklı kalmak üzere liyakate göre yapılır.” kuralına yer verilerek hangi esaslar çerçevesinde rütbe terfi işleminin yapılacağı ya da yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre; kıdem, sınav ve eğitim şartları saklı olmak kaydıyla rütbe terfi işlemi liyakat esasına dayalıdır. Öte yandan yukarıda anılan yönetmeliğin 8. Maddesinde de benzer bir hükme yer verilerek, polis amirlerinden üst rütbelere terfi ettirilecek olanların kurullarda görüşülebilmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise 12nci maddede belirtilen şartları taşımak kaydıyla liyakate göre yapılacağı belirtilmiştir.
maddede ise;
“(1) Polis amirlerinin üst rütbeye terfinin Merkez veya Yüksek Değerlendirme Kurulunda görüşülebilmesi için;
- Bulunulan rütbe için öngörülen bekleme süresinin tamamlanmış olması,
- Bulunulan rütbede, kurul gündemine alındığı tarih itibarıyla son performans puanı da dahil olmak üzere, zorunlu en az bekleme süresi kadar iyi veya çok iyi performans değerlendirme puanı alınmış olması,
- Bu Yönetmeliğe uygun olarak yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı sayılması,
- Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek yöneticilikle ilgili hizmet içi eğitimde başarılı olunması,
- Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğünden Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine terfi etmek için zorunlu ikinci bölge hizmetinin en az bir kez yapılmış veya halen bu bölge hizmetinin ifa ediliyor olması, şarttır.”
hükmüne yer verilmiştir.
Rütbe terfisi için aranan ve 12. maddede yer verilen koşullar içerikleri itibariyle objektif koşullar olup bu koşulların yanısıra bir de liyakat koşulu aranmaktadır. Liyakat ise adı geçen Yönetmeliğin 4. maddesinin H bendinde tanımlanmıştır. Buna göre Liyakat, Personelin bir üst rütbedeki görevlerin gereklerini yerine getirebilme niteliğini ifade etmektedir.
Emniyet Rütbe Terfi Süreleri
Polis amirlerinin bulundukları rütbe ve derecede zorunlu olarak beklemek zorunda oldukları en az süreler aşağıdaki gibidir.
Rütbeler | Meslek Dereceleri | En Az Bekleme Süreleri |
Komiser Yardımcısı | 9 | 4 |
Komiser | 8 | 4 |
Başkomiser | 7 | 3 |
Emniyet Amiri | 6 | 3 |
Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürü | 5 | 2 |
Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürü | 4 | 2 |
İkinci Sınıf Emniyet Müdürü | 3 | 2 |
Birinci Sınıf Emniyet Müdürü | 2 | 2 |
Birinci Sınıf Emniyet Müdürü | 1 | Yaş Haddi |
Sınıf Üstü Emniyet Müdürü | Derece Üstü | Yaş Haddi |
Ancak liyakatin kavramının tanımlanmış olması onu kendiliğinden objektif bir kriter haline getirmemektedir. Gerek tanımı gerekse uygulaması itibariyle bu esas idarenin takdir yetkisini kullanmaya oldukça elverişli bir maddedir. Bir diğer deyişle idare tarafından liyakat koşulu ileri sürülerek terfi işlemi yapılmakta veya yapılmamaktadır. Ancak bu kavramın içeriğinin her zaman objektif olarak doldurulduğu söylenemez. İdare tarafından bu kavrama dayanarak takdir yetkisinin keyfi olarak kullanılma ihtimali her zaman mevcuttur.
Oysa yerleşik Danıştay içtihatlarında da yer verildiği üzere idareye tanınan takdir yetkisinin sınırsız ve keyfi biçimde kullanılamayacağı bu yetkinin de sınırlarının bulunduğu ve takdir yetkisini yine kamu yararı ve hizmetin gerekleri çerçevesinde kullanması gerektiği açıktır. Bu maksada aykırı olarak yapılan terfi ettirmeme işlemleri ise dava açılması halinde iptal edilecektir. Uygulamada ilgili rütbeli personel hakkında var olan adli ve/veya disiplin cezalarının liyakat değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bunun yanında devam eden adli ve/veya disiplin soruşturmalarının da isnat edilen eylemin niteliğine göre rütbe terfiinde değerlendirildiği anlaşılmaktadır.
İdarenin her türlü eylem ve işleminin idari yargı denetimine tabi olduğu dikkate alındığında rütbe terfi işlemleri de iptal davasının konusunu oluşturmakta ve Danıştay tarafından bu konuda verilmiş çok sayıda içtihat bulunmaktadır. Öte yandan mevcut idari yargı düzeninde söz konusu davalar İstinaf aşamasında kesinleşse de Danıştay’ın bu konudaki kararları yol gösterici olamaya devam etmektedir. Bu bağlamda liyakat kavramının, İdari yargı mercilerince mümkün olduğu kadar objektif esaslara göre değerlendirilmesi gerektiği belirtilmekte ve takdir yetkisinin kötüye kullanılamayacağına hükmedilmektedir. Bu çerçevede süresi içerisinde iptal davasının açılması oldukça önemlidir.
Emniyet Rütbe Terfi Davaları ve İdari İtiraz
Emniyet teşkilatında rütbe terfi işlemleri ve iptal davalarına ilişkin genel bir bilgi verilmiş, terfi işlemlerinin “Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri Ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca gerekli objektif koşulların yanı sıra liyakat da gözetilerek gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu değerlendirmeyi yaparken de liyakatin objektif bir özü olduğunu vurgulayarak, bu konuda idarenin takdir yetkisini kullanırken mutlak bir değerlendirme serbestisine sahip olmadığının altını çiziyoruz…
Bununla birlikte uygulamada çoğu zaman, liyakat ölçüleri göz ardı edilerek polis amir ve memurlarının mağduriyete uğradıkları bilinmektedir. İşte bu yazımızda bahse konu mağduriyetlerin giderilmesi için başvurulması gereken yasal yollar açıklanacaktır.
Emniyet Rütbe Terfi Yazılı Sınavına İdari İtiraz
Terfi Yönetmeliği’nde, yazılı sınav sonuçlarına itiraz başvurusu (m. 31) haricinde, zorunlu bir idarî başvuru yolu öngörülmemiştir. Buna göre eğer bir Emniyet görevlisi, rütbe terfisi için yapılan yazılı sınavda maddi hata bulunduğu kanaatini taşıyorsa, öncelikle bu konuda neticelerin ilanından itibaren en geç yirmidört saat içinde Polis Akademisi Başkanlığında oluşturulan sınav komisyonlarına yazılı itirazda bulunmak zorundadır. Bu idari başvuru yolunun tüketilmesi gereklidir.
Diğer itiraz sebeplerine gelince, ilgili, terfi ettirilmemesine ilişkin işlem hakkında İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 11. Maddesine dayanarak, idareye yazılı başvuruda bulunup, dava açma süresi içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu başvuru üzerine, idarenin işlemini düzeltmesi halinde herhangi bir sorun kalmayacaktır. Ancak süresi içerisinde herhangi bir yanıt vermemesi ya da olumsuz yanıt vermesi hâlinde idari yargı mercileri nezdinde iptal davası açılması gerekecektir.
Emniyet Rütbe Terfi İtiraz Dilekçesi Örneği
Yukarıda da ifade etmiş olduğumuz gibi, rütbe terfi işlemlerine karşı idari itiraz yolu muhakkak başvurulması gerekli yolarlıdan birisi değildir. Fakat eğer başvurulacaksa muhakkak dava açma süresi içerisinde başvurulmalı ve başvuru tarihine kadar geçecek olan süre de idari dava açma süresinde hesaba katılmalıdır. Çünkü idarenin itiraz başvurusunu reddetmesi hâlinde süre en baştan değil, fakat kaldığı yerden işlemeye başlayacaktır. İdare 60 gün içerisinde herhangi bir cevap vermez ise, bu sukutu zımnî red sayılarak iptal davası açılabilecektir. Yine dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, idarenin cevap vermemesi hâlinde en fazla altı ay beklenebileceğidir. Altıncı ayın sonunda idari dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecektir.
Aşağıda idari makamlara hitaben yazılmış bir itiraz dilekçesi örneği sunulmuştur.
Emniyet Genel Müdürlüğü
(Merkez/Yüksek Değerlendirme Kurulu Başkanlığına)
Konu: Terfi Ettirilmeme İşlemine İtiraz
İlgi:
………. (Çalıştığı birim yazılacak)……..sicil sayılı …… olarak görev yapmaktayım.Yüksek kurulunuzun ….. tarih sayılı kararı neticesinde hakkımda ……..“terfi etmez” kararı alındığı tarafıma tebliğ edilmiştir.
Söz konusu karara aşağıda yer verilen gerekçelerle itiraz ediyorum:
……. (Gerekçeler yazılmalıdır)
Sonuç olarak,
Yukarıda arz ve izah etmiş olduğum gerekçelerle, …….. tarih ve …. sayılı kararın düzeltilerek …… tarihinden geçerli olmak üzere terfi işlemimin yapılması ve buna bağlı tüm özlük haklarımın tarafıma iadesi hususunda,
Gereğini takdirlerinize saygılarımla arz ederim…./…/……
İsim-İmza
Emniyet Rütbe Terfi Kurul Kararına Karşı İptal Davası
Yukarıda ifade ettiğimiz itiraz yolu, yazılı sınavlardaki maddi itiraz haricinde, kural olarak zorunlu bir başvuru yolu değildir. Bunun anlamı, ilgililerin terfi ettirilmemelerine ilişkin işlem karşısında doğrudan doğruya idari yargı mercileri nezdinde iptal davası açma haklarının bulunmasıdır. Anayasanın 125. maddesi gereğince idarenin tüm işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. İYUK çerçevesinde idari işlem öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde idari yargıda dava açılabilir.
İdare Mahkemesi idari işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımından hukuka uygunluk denetimini yapmaktadır. Sayılan beş unsurdan birisinin hukuka aykırılığının tespiti halinde dava konusu idari işlemin iptaline karar vermektedir. İlgili idari işlemin iptali sonucunda ilgili işlem hukuk aleminde hiç olmadığı varsayılarak idarenin hukuka uygun yeni işlem tesis etmesi beklenmektedir. Kazanılan davalar sonucunda örneğin; komiser yardımcısı iken terfi etmez veya kadrosuzluk nedeniyle terfi ettirilmeyen polis amiri olan komiser yardımcısı komiserliğe, komiser ise başkomiserliğe terfi ettirilmektedir.
Açılan davalarda genelde iptal sebeplerinin kadrosuzluktan terfi ettirilmeyen personelden daha aşağıdaki kıdem sırasına ve daha düşük performans notuna sahip personelin terfi ettirilmiş olmasının eşitlik ilkesine aykırı olacağı ve nitekim idarenin takdir yetkisini hukuka aykırı kullandığı, kadronun aslında bulunduğu ancak yanlış kullanıldığı gerekçesinin yer aldığını görmekteyiz.
Emniyet Rütbe Terfi Davasında Yürütmeyi Durdurma Kararı
İdare mahkemesinde açmış olduğunuz iptal davalarında açıkça hukuka aykırılık ile birlikte telafisi daha sonra mümkün olmayan zararların varlığı halinde bir ara karar niteliğinde olan yürütmenin durdurulmasını talep edebilirsiniz. Ancak; emniyet rütbe terfi davalarında yürütmeyi durdurma kararı ile çok sık karşılaşılmamaktadır. Öyle ki idari yargıçlar; terfi döneminde verilmemiş olan rütbenin mahkeme kararı ile 8 ay sonra verilmesini telafisi mümkün olmayan zarar olarak görmemektedir. Öyle ki davanın kazanılması halinde rütbenin kazanılması tarihi diğer emsallerinin ki gibi Haziran ayı olacaktır.
Rütbe Terfi İdare Mahkemesi
Yukarıda ilgililerin terfi ettirilmemelerine ilişkin işlem karşısında idari yargı mercilerine iptal davası açma haklarının bulunduğunu ifade ettik. Bu başlık altında bu hakkın kullanımına ilişkin temel bilgileri sunacağız.
İdari davalar, teknik bir çok detaya hassasiyetle riayet edilmesini gerektiren nitelikli dava türlerindendir. Özellikle, bu dava türünde doğru yere, doğru zamanda ve usulüne uygun olarak hazırlanmış dilekçelerle başvurmak yaşamsal önem taşımaktadır. İdâri işlemler, yapısı gereği tesis edildikleri tarihte hukuka uygunluk karinesinden yararlandığından, yani aksi yargı kararları ile ortaya konulmadıkça hukuka uygun kabul edildiğinden, süresi içerisinde gerçekleşmeyen başvurular, maalesef hukuksuz da olsa, geri döndürülemez hak kayıplarına yol açacaktır.
Bu başlık altında tüm bu detaylara yer vermek olanağı yoktur. Ancak temel bir kısım bilgilerin verilmesi yine de faydalı olacaktır. Öncelikle ifade etmek gerekir ki, iptal davası açma süresi, ilgiliye idari işlemin tebliğ edilmesinden itibaren 60 gündür. Bu süre içerisinde açılmayan davalar, süre aşımı nedeniyle reddolunur. Bu dava, ilgilinin görevli bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde açılır. (İYUK, m. 33/3)
İptal davası, idare mahkemesi başkanlığına hitaben yazılmış imzalı dilekçe ile açılır.
Dilekçede;
- Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
- Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi,
Gösterilir.
Dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenir. Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur. (İYUK, m.3)
Kanun koyucu İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK)’nun 33. maddesinde yetki konusunda özel düzenlemeler yapmıştır. Buna göre kamu görevlisi olan “Kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir.”
Polis amiri açacak olduğu davayı görev yaptığı yerin bağlı bulunduğu idare mahkemesinde açacaktır. Başka bir ifade ile rütbe terfi konusunda EGM – Ankara karar veriyor diyerek Ankara’da dava açamaz. Polis amiri Muğla’da görev yapıyor ise Muğla’da, Diyarbakır’da ise Diyarbakır İdare Mahkemesi nezdinde iptal davasını açacaktır.
Emniyet Rütbe Terfi Danıştay Kararları
İdari yargı mercileri nezdinde terfi ettirilmeme işlemlerine karşı açılmış çok sayıda dava, bu davalar sebebiyle oluşmuş zengin bir içtihat arşivi vardır. Bu sebeple bunların tamamına burada temas etmek olanağı yoktur. Ancak bu konuda verilmiş bir Danıştay kararına yer vermek yine de faydalı olacaktır:
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55. maddesinin 6638 sayılı kanunun 22. Maddesiyle değiştirildiği ve bu değişikliğin 27.3.2015 tarihinde yürürlüğe girdiği dikkate alındığında bulunduğu rütbede kıdeme esas tarihi 30.6.2008 olan davacının anılan maddenin değişiklik öncesi haline göre zorunlu en az bekleme süresinin üç yıl olması nedeniyle bulunduğu rütbedeki bekleme süresini 30.6.2011 tarihinde doldurduğu görülmektedir.
Bu durumda davacının resen emekliye sevki için ön koşul olan, bekleme süresi dahil olmak üzere beş yıl içinde bir üst rütbeye terfi edip edemediğinin değerlendirilebilmesi için, 2012 yılında hakkında verilen “terfi etmez” kararının iptali istemiyle dava açıp açmadığının (davacıya sorularak) araştırılması ve 2013, 2014 yıllarında rütbe terfi değerlendirmesine alınmamasına neden olan Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’nin …… sayılı kararının davacı tarafından temyiz edildiği Yargıtay 5 ceza dairesinin …. sayılı dava dosyasında temiz incelemesine devam edildiği ve henüz sonuçlanmadığı dikkate alınarak sonucunun beklenmesi gerekirken bu hususlar dikkate alınmadan verilen idare mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.” (Danıştay 5. Dairesi, 27.2.2018 tarih, E. 2016/28114, K. 2018/10741 sayılı kararı)
Emniyet Rütbe Terfi Dava Dilekçesi Örneği
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde gerek terfi ettirilmemeye ilişkin idari işlemin tebliği üzerine doğrudan, gerekse idareye yapılan itiraz başvurusunun reddi üzerine dava açma süresi içerisinde memurun görev yaptığı yerdeki İdare Mahkemesine hitaben yazılmış bir dilekçe ile iptal davası açılmalıdır.
Aşağıda bir iptal davası dilekçesi örneği sunulmuştur. Aşağıda yer alan dilekçe iptal davasının asgari şartlarını içerisinde bulundurmak üzere hazırlanmıştır.
………….. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
Yürütmenin Durdurulması Taleplidir.
DAVACI: ……….. (Ad-Soyad, TC Kimlik Numarası ve adres yazılacaktır)
DAVALI: ……….. Emniyet Genel Müdürlüğü
KONU: Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez/Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun …/…/20.. tarih ve ……….. sayılı terfi ettirmeme işleminin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI ve İPTALİ istemidir.
İDARİ İŞLEMİN TEBLİĞ TARİHİ: ………..
AÇIKLAMALAR:
Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez/Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun hakkımda tesis etmiş olduğu ………. Tarih ve ……. Sayılı kararı aşağıda belirtilen gerekçelerle usul ve yasaya aykırıdır:
- (Gerekçelendirmeler yapılmalıdır)
- (Gerekçelendirmeler yapılmalıdır)
- (Gerekçelendirmeler yapılmalıdır)
…………. nedenleriyle iş bu davanın açılması zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: İYUK, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, “Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve sair mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER: Soruşturma dosyası, sicil dosyası, idari yazışmalar ve her türlü yasal delil.
SONUÇ ve İSTEM:
Yukarıda izah edilen ve Sayın Mahkemenizce resen gözetilecek sair sebeplerle, davalı idarenin ../…/20.. tarih ve ……….. sayılı terfi ettirmeme kararının İPTALİNE, ve bu iptal kararının verileceği tarihe kadar, söz konusu işlemin gerek açıkça hukuka aykırı olması ve gerekse uygulanması halinde telafisi güç zararların doğacak olması gözetilerek YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, ayrıca dava sonunda hükmolunacak yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
…/…/20…
Davacı (ad soyad, imza)
Emniyet Rütbe Terfi 2024
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak Rütbe Terfi Yazılı Sınavı 09-10 Mart tarihleri arasında yapılmıştır. Yapılan yazılı sınav sonuçları 10 Mart 2023 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden açıklanmıştır.
Emniyet Rütbe Terfi Kurulu ilk olarak 2024 yılı Mayıs ayı içerisinde toplanması beklenmektedir.
2022 Yılı Emniyet Rütbe Terfi Sonuçları
Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek ve Merkez Değerlendirme Kurullarının Emniyet Teşkilatı amir sınıfı personelin 2023 yılına ilişkin terfi değerlendirmeleri sonucunda;
(291) personel 3. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesinden 2. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
(148) personel 4. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesinden 3. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
(98) personel Emniyet Amiri rütbesinden 4. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
(76) personel Başkomiser rütbesinden Emniyet Amiri rütbesine,
(221) personel Komiser rütbesinden Başkomiser rütbesine,
(2.854) personel ise Komiser Yardımcısı rütbesinden Komiser rütbesine,
Terfi ettirilmiştir.
2020 Yılı Emniyet Rütbe Terfi Sonuçları
Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek ve Merkez Değerlendirme Kurullarının Emniyet Teşkilatı amir sınıfı personelin 2020 yılına ilişkin terfi değerlendirmeleri sonucunda;
– (230) personel 2.Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
– (268) personel 3.Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
– (115) personel 4.Sınıf Emniyet Müdürü rütbesine,
– (113) personel Emniyet Amiri rütbesine,
– (276) personel Başkomiser rütbesine,
– (3.027) personel Komiser rütbesine,
Terfi ettirilmiştir.
Emniyet Rütbe Terfi Kurulu Ne Zaman Toplanır?
Emniyet Rütbe Terfi Yüksek Değerlendirme Kurulu Bakan onayı, Merkez Değerlendirme Kurulu ise Genel Müdür onayı ile her yıl Mayıs ayında toplanır.
Emniyet Rütbe Terfi 2024 Ne Zaman?
Emniyet rütbe terfi 2024 sonuçlarının 15-20 Haziran 2024 tarihleri arasında açıklanması beklenmektedir.
Polis rütbe terfi nasıl olur?
Rütbelere terfi ettirilecek personelin kurullarda görüşülmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise bu maddede öngörülen sınav ve eğitim şartı saklı kalmak üzere liyakate göre yapılır.
Polis rütbeleri kaç yılda değişir?
En az bekleme süresi komiser yardımcısı ve komiserler için 4 yıl, başkomiser ve emniyet amiri için 3 yıl, emniyet müdürleri için ise 2 yıldır. Bu süreleri dolduran polis amiri gerekli şartları taşıdığı takdirde bir üst rütbeye terfi ettirilir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
Avukat bey,
Ben komiser yardımcısıyım ve bu rütbe terfi döneminde komiser olmayı beklerken şok yaşadım. Tüm puanlarım yüksekken herhangi bir olumsuz durumum yokken buna rağmen komser olamadım. Bu konuda sizinle çalışmak istiyorum. Yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Ne yazık ki Emniyet Genel Müdürlüğü bu zamana kadar çok kez yaptığı bir adetini bu sefer çok fazla abartarak gerçekleştirdi. Bilindiği üzere 15 Temmuz sonrası çok sayıda teşkilatta ihraç gerçekleşti. Bununla birlikte de çok sayıda yeni komiser yardımcısı alındı. Bu kişilerin tamamı için yüksek rütbelerde kadro olmadığı için bir şekilde rütbe almalarının önünün kesilmesi gerektiğinde bunu ilk rütbe terfi döneminde adayların önünü kimi zaman rastgele kimi zaman siyasi görüşüne göre gerçekleştirdiler diyebiliriz. Bu tabiki subjektif bir yorumdur. Ancak bu verilmeyen rütbelerin idare hukuki bağlamında hukuka uygunluğu yetki, şekil, sebep, konu, amaç bağlamında idari yargı tarafından sağlanacaktır. Bu çerçevede şahsi durumunuz tüm olasılıklar değerlendirilerek ele alınması oldukça önemlidir. Bu çerçevede daha önce birçok müvekkilimize hizmet sağladığımız üzere sizlere de avukatlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Ofisimize bizzat gelebileceğiniz gibi 0312 220 36 30numaralı telefondan da iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhabalar
Hakkimda devam eden idari soruşturma var adli bisey yok gecen yil terfi vermediler kadrosuzluk nedeniyle mevcut halede bana emsal olarak kazandiginiz dava var mi
Rütbe terfii için hukuki yardımınıza başvurdum, bakalım sonuç iyi olsun diye bekleme modu…
Merhaba Meslekten once yapilan Yedek Subay suresi rutbede geçirilecek süreyi dusururmu. Bunun hakkında emsal karar varmı. Dava ile kazanılabilir mi?
Saygılarımla.
yerel idari mahkemeden kazanılmış rütbe terfi davasının, istinaf mahkemesinde karar bozulduğunda yargılamanın yenilenmesi talep edilebilir mi ?