Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur?

Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur? Kiracı aleyhine alınan tahliye kararlarına itiraz edilebilir. Kiracı tahliye kararları icra yoluyla olmadıysa HMK/4-a’ya göre Sulh Hukuk Mahkemelerinin görevidir. Hukukumuzda ise Sulh Hukuk kararlarına karşı temyiz ancak Kanun’da belli bir ücreti geçtiyse mümkündür.Zaten temyizden önce ilk yapılacak şey ancak Bölge Adliye Mahkemelerine istinaf başvurusunda bulunmaktır. Bu başvuru da kural olarak tek başına tahliyenin icrasını, yani yerine getirilmesini durdurmaz.
Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur?
Salt istinaf başvurusu yapmak tahliye kararını durdurmayacağı için bunun yanında icranın geri bırakılması kararı da gerekmektedir. İstinaf başvurusu ile birlikte bu istenebilir. Bir diğer deyişle tehiri icra ‘talebi’ için bunu önce istinaf başvurusunda mevcut bir icra takibi olmasa da talep etmelidir. Aksi halde tehiri icra isteme hakkı kaybolacaktır. Ancak bu kararın uygulanması için önce ev sahibinin tahliye kararını icraya koyması gerekmektedir. Ev sahibi, kiracı tahliye kararını yerine getirmediyse bunu icraya koyabilir. Bundan sonra ise kiracı istinafta talep ettiği tehiri icrayı, icra hukuk mahkemesinden isteyebilecektir.
Tehiri icra için bazı teknik hususlar vardır. İstinaf da bu kararı talep ederken ayrıca bir harç yatırılır. Bundan başka 3 aylık bir kira bedelini icra veznesine depo etmesi gerekmektedir. Bu bir önşarttır. Aksi halde tehiri icra kararı almak mümkün olmayacaktır.
TAHLİYE KARARINA İTİRAZ TAHLİYEYİ DURDURUR MU?
Tahliye kararları, kural olmasa da genel olarak ilamlı icraya konu edilir. İlamlı icra kararlarına da ilamsız icra yolunda olduğu gibi itiraz olmaz, icranın geri bırakılması kararı gerekmektedir. Yukarda anlattığımız süreç (istinaf, harç ve depo etmek, icra hukuk mahkemesi kararı) burada da aynen geçerlidir.
Bu durumda kiracı, tahliyenin hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa mahkemenin belirlediği tutarı icra veznesine depo etmek suretiyle tahliyeyi üst mahkemenin bu konu hakkında vereceği kesin karara kadar erteleyebilir.
TAHLİYE KARARINDAN SONRA NE OLUR?
Mahkeme yapılan yargılama sonucunda ev sahibini haklı bulup kiracı aleyhine bir karar verdiyse taraflar verilen mahkeme kararlarına uymakla yükümlüdürler. Bir diğer deyişle tahliye kararı verdiyse kiracı artık evi tahliye etmelidir, edecektir.
Kiracı mahkeme kararına uymazsa ev sahibi tahliyeyi cebri icra yollarıyla gerçekleştirebilecektir. Kiracının elinde bir mahkeme ilamı yani hüküm olduğu için ev sahibi ilamlı icra başlatacaktır. Bunun dışında tahliye davası haricinde ödenmesi gereken kira bedelleri var ise ev sahibi bunu ilamsız icra ile de talep edebilir. Bunun sonucunda kiracının bu icraya 7 gün içinde itiraz etme hakkı vardır.
Takibin kiraya veren lehine sonuçlanması halinde ev sahibi icra mahkemesi yoluyla bunun tahliyesini talep edebilecektir. Tahliye kararı olsa bu tahliye hemen yerine getirilmez. Önce bu kararın kiracıya tebliği ve bu tebliğden itibaren 10 gün geçmesi gerekecektir. Kiracı bu süreçte tahliye etmezse icra yoluyla tahliye edilebilecektir.
TAHLİYE DAVASINI KAYBEDEN KİRACI NE KADAR ÖDER?
Kiracı davayı kaybederse mahkeme tarafından bazı yükümlülükler altına girebilir. Bu yükümlülükler ödemeleri de içerir:
1- Mahkeme giderleri: Tahliye davası belli mahkeme giderleri ve yargılama harçları ile yürütülür. Bunlar dava açılırken ödenen giderlerdir. Bu giderler davanın nitelik ve değerine göre değişecektir. Bunun kiracıya ödetilmesi için ev sahibinin davayı kaybetmesi gerekmektedir. İcra takibi masrafları da buraya dahil edilebilir.
2- Avukat ücreti: Her yıl Ekim ayında TBB’nin yayımladığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre bir ücret hesaplanacaktır.
3- Gecikmiş Kira Bedelleri: Kiracı tahliye davası sürecinde kira bedellerini ödemediyse ev sahibi bunları talep edebilir. Tahliye davasını kaybeden kiracı gecikmiş kira bedellerini ödenmeye mahkûm edilebilir.
4- Eşya taşıma ve Zarar Tazmini: Davayı kaybeden ve zamanında çıkmayan kiracı eşya taşıma masrafını ve varsa eşyalarda oluşan zarar tazmin edecektir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
fakirim paraya ihtiyacım var kiramı ödeyemiyorum Zor bela ediyorum
benim paraya ihtiyacım var evimi kira 3.000 evim kira kira parası veriyorum yemiyorum içmiyorum kira paramı ödemeye çalışıyorum bana yardımcı olun
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhaba,
Kiralananın Tahliyesi (6570 Sayılı Yasadan Kaynaklanan) 2023 Haziran ayında başvurduğum mahkeme de 2025 ocak ayında karar çıktı tahliyeyi kazandım fakat; kiracı istinafa gitti ve dosya istinafta işleme alındı bir hafta oldu. Ben 2020 yılından beri kiradayım, ailem ve kendi eşim ve çocuğumla iki aile olarak bir evde kalıyorduk. aldığım ev dubleksti (bağımsız girişli) ve üst katta ki kiracı çıkması sonrası annemleri taşıdım oraya, annem akciğer kanseri ve sürekli sağlık sebebi ile ilgilenmem gerekmektedir. kiracı istinafa gittiği için yine zaman geçmektedir. Bundan dolayı birinci sorum olarak yaşanan bu durumdan dolayı tazminat hakkım var mıdır?(psikolojik ve ekonomik yıpranmadan dolayı, mevcutta ben 15.000tl kira ödüyorum kiracım 9350tl ve her ay 2-3 gün geç yatırmaktadır kirayı. evi de kredi ile aldım),
İkinci Sorum ise İstinafta Kiracının yalan beyanı bulunmaktadır ve delil de sunmamıştır tamamen süreye oynamaktadır. istinaftan RED gelir mi? geldiğinde kiracı bu sefer temyize gidebilir mi?
Saygılarımla teşekkür ederim.
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla
Kaybedilen tahliye davasında istinafa gidilmesi ve burada da kaybedilmesi durumunda kiracı tarafından ödenecek mahkeme masrafları ortalama ne kadar olur.
Merhaba,
Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
Saygılarımızla