Nafaka Artırım Davası Nedir, Şartları, Ücreti, Yetkili Mahkeme, Dilekçe Örneği

Nafaka Artırım Davası Nedir, Şartları, Ücreti, Yetkili Mahkeme, Dilekçe Örneği makalemizle sizlerleyiz. Nafaka artırım davası, ülkemizde çok sıklıkla karşılaşılan bir dava türüdür. Bu yazımızda nafaka artırım davasında görevli ve yetkili mahkemenin neresi olduğu, hangi durumlarda bu davanın açıldığı, davanın hukuki dayanaklarının neler olduğu üzerinde durduk.
Nafaka Artırım Davası Nedir?
Boşanma davaları sonucunda mahkeme boşanma kararı ile birlikte eşlerin, varsa çocukların ekonomik ve sosyal durumuna göre nafakaya ilişkin karar vermektedir. En yaygın nafaka türleri olarak karşımıza çocuklar için tesis edilen iştirak nafakası ile yoksul eş için tesis edilmiş olan yoksulluk nafakası karşımıza çıkmaktadır. Yoksulluk nafakası boşanma kararı kesinleşene kadar tedbir nafakası olarak adlandırılmaktadır. Nafaka uzun soluklu hüküm ve sonuç doğuran bir karardır. Örneğin iştirak nafakası erkek çocuklar için 18 yaşına kadar devam ederken, okuyan çocuklar için 18 yaşından sonra yardım görmeden eğitimini ve yaşamını devam ettiremeyecek olduğu hallerde bu nafaka yardım nafakası olarak devam etmektedir.
Nafaka miktarı değişen ekonomik, sosyal şartlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda yetersiz kalabilir. Alınan nafakaların yetmemesi durumunda nafaka artırım davası açılabilir. Nafaka artırım davası için haklı gerekçeler olmalıdır. Örneğin; paranın geçen zaman içerisinde ciddi değer kaybetmesi, ülkedeki enflasyon, nafaka veren şahsın ekonomik hayatında gerçekleşen pozitif gelişme, alınan nafaka miktarının nafaka alanının giderlerini karşılayamaması gibi…
Nafaka Artırım Davası Görevli Yetkili Mahkeme – Zamanaşımı
Nafaka artırım davasında yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının ikametgahı çevresinde bulunan Aile Mahkemesidir. Kişiler nafaka aldıkları süre içerisinde nafaka artırım davası açabilirler. Her ne kadar nafaka alacaklarında zamanaşımı 10 yıl olsa da 22 yaşında bulunan işe başlamış bir genç geçmişe yönelik olarak 10 yıllık nafaka alacağı için artırım talebinde bulunamaz. Yardım nafakası alan kişilerin nafaka süresi içerisinde nafaka artırım talebine ilişkin dava hakları saklıdır.
Nafaka Artırım Davasının Hukuki Dayanağı
Nafaka alacağına ilişkin yargılama süreci hakimin mevcut nafaka miktarını, nafaka artırımı için gösterilen sebepleri delilleriyle birlikte değerlendirmesi sonucunda karara bağlanır. Türk Medeni Kanunu madde 176’ya göre “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.” Bu madde ile nafaka artırım talebinde bulunan kişi sürekli aynı mağduriyetleri yaşamasın diye nafakaya hükmedilen ilk kararda veya nafaka artırımına ilişkin kararda nafaka alacağının her yıl belli oranda artırılmasına dair hüküm koyulabilir. Yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre nafaka artırımı yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) doğrultusunda yapılmaktadır. Böylece yıllık ekonomik verilere göre değişkenlik gösteren bir endeksin uygulanması ile kişilerin nafaka konusunda mağduriyetler yaşamasının önüne geçilmiştir.
Nafaka Artırım Dilekçesi Örneği
T.C.
ANKARA ( ….. ) AİLE MAHKEMESİNE
DAVACI : ……….. (TC:…….)
Davacı Adresi
VEKİLİ :///
Adress
DAVALI : ………… (TC:………….)
KONU : Müvekkile ödenmesi hükmedilen … TL yoksulluk nafakası ve çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının …. TL tutarında artırımı talebini içeren dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil …… ile davalı ….. ../../… yılında evlenmişlerdir ve bu evliliklerinden ../../.. ve ../../… Doğumlu, bir müşterek çocukları ……. ve …….. bulunmaktadır.
Müvekkil ….. ve davalı taraf …. Ankara … Aile Mahkemesinin ../../.. tarihli ../.. Esas ve …/…. Karar sayılı ilamıyla tarafların boşanmasına karar verilmiş ve karar kesinleşmiştir.
Ankara … Aile Mahkemesi bu dava sonucunda müvekkil ….’ya aylık … TL tutarında nafaka bağlamıştır. Müşterek Çocuklar için ise aylık …. TL tutarında iştirak nafakası bağlanmıştır.
- …/../… tarihinde Ankara …. Aile Mahkemesinin ilamında hükmedilen … TL tutarında yoksulluk ve … TL tutarında iştirak nafakası zamanın etkisiyle birçok açıdan yetersiz kalmıştır. Çocukların zamanla büyümesi eğitim ve sosyal giderlerini artmaktadır. Enflasyona bağlı olarak gıda-market giderleri, giyim giderleri, eğitim masrafları artmaktadır. Ancak nafaka aynı kalmış ve bu giderleri karşılayamamaktadır. Müşterek çocukların geçtiğimiz yıl içindeki tüm masrafları dosyada ek olarak sunulmuştur.
- Ev kirasının boşanma tarihindeki ücreti … TL iken günümüzdeki tutarı … TL olmuştur. Dolasıyla ciddi miktarda artan kira bedelini ödenen yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası karşılayamamaktadır.
- Davalı ….., ….’da ….. olarak çalışmaktadır. Günümüzdeki maaşı …. TL’dir. Çalışma şartları düzenli olarak iyileştirilmekte ve maaşı artırılmaktadır. Davalı …. refah içerisinde yaşarken ve maaşı düzenli olarak iyileştirilirken müvekkil …. çocuklarıyla birlikte hükmedilen nafakalara rağmen yoksulluk çekmektedir. Giderleri tamamen iyileştirilmemiş nafaka üzerinden karşılanmaktadır.
- Müvekkil ……… müşterek çocukların doğumu ve bakımı nedeniyle boşanmadan önceki evlilik yaşamında çalışamamıştır. Çocukların bakımını sağlamak adına günümüzde de yardımcı biri bulunmamaktadır ve mecburi olarak çalışamamaya devam etmektedir.
- Davalı …….. bu az miktardaki nafakayı dahi düzenli ödememiştir ve ödenmeyen nafakalar icra takibi yoluyla alınmıştır. REFAH İÇERİSİNDE İKEN ÇOCUKLARININ İŞTİRAK NAFAKASINI DAHİ ÖDEMEMİŞTİR VE ÇOCUKLARI İLE GÖRÜŞMEDİĞİ İÇİN ÇOCUKLARININ İHTİYAÇLARINI DAHİ BİLMEMEKTEDİR. Davalı kendi çocuklarının barınma, sağlık, gıda, eğitim gibi ihtiyaçlarını göz ardı etmiştir ve yok saymıştır.
Söz konusu sebepler neticesinde müvekkil ……. ve çocukları yoksulluğa düşmüştür ve nafaka artırım davası açmak mecburiyet haline gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve ilgili yasal mevzuat
HUKUKİ DELİLLER :
- Ankara Batı … Aile Mahkemesinin ../../… tarihli …/.. Esas ve …/… Karar sayılı ilamı
- Müşterek Çocuklara ait giderlerin son yıla ait listesi
- Whatsapp Yazışmaları,
- Nüfus kayıtları,
- Tanık,
- Bilirkişi,
- Yemin ve yasal her türlü delil.
TANIKLAR :
- …. (TC:…..)
Tanık Adresi
NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle;
1-Davamızın ve tüm taleplerimizin KABULÜNE,
2-Müşterek çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının …. TL tutarında artırılmasına, bunun mümkün olmaması halinde çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının miktarının hakkaniyet ölçüsünde artırılmasına ve nafakanın TÜFE oranında artışına karar verilmesine,
3- Müşterek çocuklar ile davalı baba arasında kişisel ilişkinin dava dilekçemizde belirtiğimiz şekilde yeniden düzenlenmesine,
4-Her türlü yargılama giderleri ve avukatlık vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz. 00.11.2023
Davacı AAAA AAA Vekili
///
(e-imzalıdır.)
EKLER:
- BBB Ankara Batı 1. Aile Mahkemesinin 00.00.2000 tarihli 2000/00 Esas ve 2000/000 Karar sayılı ilamı
- Müşterek Çocuklara ait giderlerin son yıla ait listesi
- Whatsapp Yazışmaları
- Vekaletname
Nafaka Artırım Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Nafaka artırımı, mutlaka bir sebep neticesinde gerçekleşir. Tarafların maddi durumundaki iyileşmesi, enflasyon gibi sebeplere bağlıdır. Mahkemeye bu nedenlerin açıkça sunulması gerekmektedir.
Dilekçede yer alacak hususlar :
Başlık
Nafaka artırım dilekçesinin yazıldığı makam belirtilecektir. Örneğin, T.C. Ankara Batı 1. Aile Mahkemesine gibi
Taraf Bilgileri
Davacı olacak nafaka alan tarafın adı-soyadı, TC kimlik numarası, adres bilgileri “Davacı” ifadesinin yanına yazılarak belirtilmek zorundadır.
“Davalı” ifadesinin yanında ise davalı tarafın adı-soyadı, TC kimlik numarası ve adres bilgileri yer alacaktır.
Vekil Bilgileri
“Davacı” ifadesinin yanında davacının bilgilerine yer verildikten hemen sonra altında “Vekili”
İfadesine yer verilir ve bu ifadenin yanına avukatınızın ADI-SOYADI, TC KİMLİK NUMARASI, KAYITLI OLDUĞU BARO VE YANINA BARO SİCİL NUMARASI yazılır. Altına ise ADRESİ eklenir.
Dilekçenin Konusu
Dilekçenin hangi amaçla yazıldığını belirten kısa açıklamadır.
Açıklamalar
- Evlilikte doğan müşterek çocukların durumu,
- Hangi mahkemenin hangi esas ve karar numaralı ilamıyla boşanmanın gerçekleştiği,
- Nafaka artırımı için gereken sebeplerin açıklanması, tek tek ayrı ayrı maddeler halinde sayılması
Talep – Sonuç
Nafaka artırımına ilişkin talep edilen miktara uygun olarak, mümkün değilse hakkaniyete uygun olarak veya ÜFE oranına göre nafakaların artırımı açıkça talep edilir. Nafakayı ödeyecek davalı açıkça bu kısımda belirtilecektir.
Sonuç olarak da taleplerin KABULÜ istenecek, … TL tutarındaki ya da uygun olan şekillerde nafakanın artırımı istenecek, davalı ile müşterek çocuklar arasındaki ilişkinin yeniden düzenlenmesi isteniyorsa bu talep edilecek ve vekalet ücretinin istemine yer verilecektir. Dilekçeler ve yazım şekilleri yazımızda belirtilmiştir. Ancak her boşanma davası ve tarafların durumu birbirinden çok farklıdır. Şahsi davanızda çok daha ayrıntılı bilgiye yer verilmelidir. Bu gibi davalarda her ayrıntı hukuki zeminde başka sonuç doğuracaktır.
Nafaka artırımı için ne yapmalı?
Nafaka artırmak için aile mahkemesi nezdinde nafaka artırım davası açılması gerekmektedir.
Nafaka artırımı davası kaç yılda bir açılır?
Nafaka artırımı davası için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Nafakanın azlığının gerçekleşmesi halinde her zaman açılması mümkündür.
Nafaka artırım davası kaç ayda sonuçlanır?
Nafaka artırım davaları ilk derece mercinde ortalama 1 yıl sürmektedir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
Merhaba! Ben eşimden boşanalı 5,5 sene oldu. Ve bu zaman icerisinde nafakaya hiç zam yapmadı. Bu aydan itibarende 22 yaşinda olan büyuk kızimın nafakasıni keseceğini söyledi, nafaka artirim davası konusunda bilgi alabilimiyim?
Merhaba Sibel Hanım,
Bu konu hakkında ofisimizden detaylı olarak bilgi sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhabalar. Nafaka karari alındığında 9 sene önce 25o TL’ye hukmedilmisti kızımın babası. Kızım şuan 16 yaşında 300 yatırıyor.durumu çok çok iyi . Uzlasmiyor arttirmaya. Neyapmam gerekiyor.
Merhaba Hatice hanım,
Eşinize nafaka artırım davası açılabilir. Bu konuda ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla
Annem 2009 yılında babamdan resmi olarak bosandi ve kendisine 200 TL nafaka bağlandı.O dönemin şartlarında babamin sigortalı bir iste görünmemesi ve net gelirinin ispat edilememesi sebebiyle böyle bir miktar ortaya çıktı.Ancak 2016 yılında babam emekli oldu ve artık sabit 2500 TL geliri var.Bu gelirden geçmişten kalan nafaka borclari+ 200 TL nafaka düzenli olarak kesilmeye başlandı. Annem kirada oturuyor, çalışmıyor emekli maaşı ya da başka bir geliri yok.Nafakasinin artırılması için nasıl bir yol
izlemeliyiz
Merhaba Mehmet Bey,
Kişilerin sosyo-ekonomik durumlarındaki değişikliklere bağlı olarak nafaka artırım davası açılması mümkündür. Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımla
Merhabalar..
Eşim 3 çocuğuna nafaka ödüyor kadın sürekli dava açıp arttırma peşinde geçen sefer ki kararda arttırım olmadı.Şimdi tekrar açtı ve eşimin iki bankaya çok borcu var nafakayıda ödüyor ama daha fazlasına gücü yok banka borçlarına bakılır mı mahkeme de? Teşekkür ederim
Eşinizin bankaya olan borçlarını dosyaya sunmanız faydasına olacaktır.
Merhabalar ben Nurcan çam kısa ve öz danışacagim…
3 çocuk annesiyim çocuklarım için sadece 1.800 TL istirah nafakası alıyorum. Asgari ücretle calisiyorum. İkinci evliliğimi yaptım. Suanki eşim çocuklarımdan meshul değildir.. çocuklarımın babası ise kamu görevlisi nafaka dışında bir yardımı yok. 3 cununde giderlerini çok fazla karşılayamıyor um. Bu durumda ne yapmam gerek
merhabalar eski eşim oğluna bağlanan 400 tl nakayı bu ay toplu olarak ödedi. ama ben 3 yıl önce asgari ücrete göre nafaka bağlandıgı için bu nafaka arttırma davası acmak istiyorum. avukatımın baro avukatı ama mahkeme bitti diye benden 3 bin lira masraf avukatlık ücreti için mahkeme sonucunda ayrı ücret alıcagını belirtti ben kendim acamıyormuyum davayı
Merhabalar Fatih Bey, 10 Kasım 2023 de anlaşmalı olarak boşandım. 1000 TL nafaka alıyorum.” Davacı hiçbir şekilde nafaka artırim talebinde bulunmayacaktır.” diye açıkça yazıldı. Fakat günümüzde enflasyon ortada! Yine de nafaka artırim davası açabilir miyim? açsam olumlu sonuç alınır mı? Teşekkür ederim.
merhaba iyi günler benim iki çocuğum var normalde aylık ödemesi gereken nafaka bedeli aylık 1465 TL ama ödemedigi için dava açtım ve hapis cezası verildi. 3 ay ödemedigi için açmıştım davayı ama 1166tl yatırdı ve cezadan kurtuldu. 1465 tl olan aylık nafaka ücreti yatırması gerekirken 400 TL yatırıyor .bana yarimci olabilir misiniz aradaki yatmayan farkı nasıl alabilirim
merhabalar benim 17 yaşında % 72 raporu olan özel bir kızim var babasından ayrıldım kızımın velayeti bende ve şimdi velayet davası açtı kızımı benden alırmı ? birde ben boşanalı 16 sene oldu kendim için nafaka davası acabilirmiyim
Merhaba kızım 16 yaşında babası doğuma 1 hafta varken bizi terletti. Kızımla görüşmüyorlar 16 yıldır 250₺ nafaka ödüyor. Arttırım davası açmak istiyorum. Eskiye dönüp arttırım da talep edebilirmiyim alay eder gibi 16 yıldır 250₺ yatırıyor.