Hukuki Makaleler

Öğretmen Maaşları 2025 Sözleşmeli Kadrolu Öğretmen Maaşları

Öğretmen Maaşları - tahanci.av.tr

Öğretmen Maaşları 2025 Sözleşmeli Kadrolu Öğretmen Maaşları. Günümüzde eğitim fakültesinin oldukça fazla mezun vermesi ve kişilerin öğretmenlik mesleğine koşulları itibariyle hevesli olmaları sebepli bir talep bulunmaktadır. Bu talep sonucunda ise öğretmen maaşlarının durumu merak konusudur. Bu maaş, deneyim süresi, görev yapılan kurum, yapılan işin kapsamı ve öğretmenin unvanı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Nitekim kamu görevlileri kıdemlerine göre daha fazla maaş alabilmektedirler.

2025 Öğretmen Maaşları

ÖğretmenMaaş TL
Uzman Öğretmen Maaşı58.143 TL
Başöğretmen Maaşı62.000 TL

9/1 ÖĞRETMEN MAAŞI

OCAK 2025 için öğretmen maaşlarında zam yapılması beklenmektedir.  2025 yılı OCAK ayı itibariyle, öğretmen maaşının 52.465 TL’ye yükselmesi beklenmektedir. Diğer derecelere göre maaşlar da bu orana göre artacaktır.Öğretmen maaşları, yasal mevzuat çerçevesinde belirlenmektedir. 

Bu yasal mevzuat doğrultusunda, öğretmen maaşları her yıl enflasyon oranlarına göre güncellenmektedir.Kesin ve güncel maaş bilgileri için Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesini veya yetkili kurumları ziyaret etmeniz gerekmektedir.

9/1 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞI

Öğretmenlik, genel olarak kadrolu öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenlik olmak üzere ikiye arılamaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile hizmet sözleşmesi imzalayarak boş öğretmen kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında istihdam edilen öğretmenlere denilmektedir.

Sözleşmeli öğretmenlik, kadrolu öğretmenlik manasına gelmemektedir ancak sözleşmeli öğretmenler de kadroya geçebilirler. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenlik statüsündedirler ve sözleşmeli öğretmenlik dönemini başarıyla tamamlayanlar, adaylıktan bir üst unvana terfi ederek bulundukları yerdeki öğretmen kadrosuna atanırlar.

Kadrolu öğretmenler, KPSS puanı ve tercihleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen norm kadrolara atanırken, sözleşmeli öğretmenler KPSS puanı ve sözlü sınav sonucuna göre boş kadrolara atanırlar. Sözleşmeli öğretmenler, atandıkları yerde en az 3 yıl çalışmak zorundadırlar. Kadrolu öğretmenler ise atandıkları yerde en az 1 yıl çalıştıktan sonra eş durumu, sağlık durumu veya özür durumu gibi nedenlerle tayin isteyebilmektedirler. Sözleşmeli öğretmenlerin maaşları çalıştıkları kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik statüsü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi ile düzenlenmektedir. Bu maddeye göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla belirli şartları taşıyan kişilerle sözleşme imzalayabilme yetkisini haizdir.

İlgili Makale: Öğretmen Güvenlik Soruşturması

UZMAN ÖĞRETMEN MAAŞLARI

Öğretmenlik kurumu kademeleri niteliklerine göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır.  Bu kademelerden birisi de “uzman öğretmenlik” kademesidir. Pek tabi öğretmenlik maaşlarının merak konusu olduğu vakitlerde uzman öğretmenlerin maaşı da bu meraktan nasibini almaktadır.Uzman öğretmenlerin maaşları, genel olarak kıdem, ek ödenekler, vergi kesintileri ve görev yeri gibi faktörlere bağlı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Uzman öğretmenler, ek haklarına istinaden kıdem aylığı gibi haklardan da istifade edebilmektedirler.

Her yıl Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenen maaş artışları mevcuttur. Ayrıca, yurt dışı görevlendirme, terfi ve üst kademelere geçiş gibi fırsatlar da uzman öğretmenlerin kullanımına sunulmaktadır.  Bu maaş aralığı, kıdem, ek ödemeler, vergi kesintileri ve görev yapılan yer gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Uzman öğretmenlik maaşının yapılan açıklamalr doğrultusunda yakın zamanda artması beklenmektedir.

BAŞÖĞRETMEN MAAŞLARI

Çoğu insan “başöğretmen” teriminin günümüzde kullanılmadığını ve eskide kaldığını düşünse de baaşöğretmenlik, öğretmenelr arasında bir kıdem gibi düşünülmelidir. Başöğretmenlerin maaşlarına ilişkin bilgi verilmeden önce “başöğretmen” in tanımı, göreleri ve sorumlulukları hakkında bilgi vermek daha doğru olacaktır. Başöğretmenler, ilkokullarda yönetimden sorumlu olan öğretmenlerdir. Daha önce “ilk mektep müdürü” veya “başmuallim” olarak da bilinen bu pozisyon, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokullarda görev yapmaktadır ve sınıf öğretmenliğinin yanı sıra okulun idari ve eğitimsel işleyişinden de sorumludur. Başöğretmenlerin görevleri arasında okulun eğitim ve öğretim faaliyetlerini planlama, öğretmenlerin çalışmalarını koordine etme, öğrenci disiplini ve motivasyonunu sağlama gibi önemli sorumluluklar bulunmaktadır.

Başöğretmen olabilmek için birtakım kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Bunlar arasında, öğretmenlik lisans diplomasına sahip olma, en az 10 yıl öğretmenlik deneyimi, uzman öğretmenlik sınavını geçme ve başöğretmenlik unvanı için gerekli kıdem ve şartları taşıma yer almaktadır. Başöğretmenlerin maaşları da uzman öğretmenlerde olduğu gibi kıdem, ek ödemeler, vergi kesintileri ve görev yapılan yer gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN MAAŞI

Öğretmenliğe ilişkin en çok merak edilen konulardan birisi ise en düşük öğretmen maaşının ne kadar olduğudur. En nihayetinde öğretmenlik kurumu günümüz itibariyle çok geniş bir maaş skalası sunmaktadır. Kimi öğretmenler nitelikleri itibariyle yüksek maaşlar alırken kimi öğretmenler ise oldukça düşük gelirler karşılığında çalışabilmektedir. Günümüz itibariyle, en düşük maaş alan 1/4 dereceye sahip bir öğretmenin maaşı 52.465 TL’dir. Öğretmen maaşlarının ortalama olarak düşük olmasının bazı nedenleri bulunmaktadır.

Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir: Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri, birçok gelişmiş ülkeye göre düşüktür. Bu durum, kamu çalışanlarının maaşlarını da olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde öğrenci başına düşen öğretmen sayısı, birçok gelişmiş ülkeye göre düşüktür. Bu durum, öğretmenlerin iş yükünü artırmakta ve maaşlarının düşmesine neden olmaktadır. Maalesef, bazı kesimler öğretmenlik mesleğini yeterince prestijli görmemektedir. Bu durum, öğretmenlerin maaşlarının düşük olmasına katkıda bulunmaktadır. Güçlü bir sendika eksikliği, öğretmenlerin haklarını savunmasını ve maaşlarının iyileştirilmesi için mücadele etmesini zorlaştırabilmektedir.

ÖĞRETMEN VERGİ DİLİMLERİ

Vergi dilimi, bir hesap döneminde elde edilen gelirlerin oranına göre devlete ödenmesi gereken vergi miktarını belirleyen tarifedir. Bu tarifenin belirlenmesinde birden çok faktör rol oynamaktadır ve faktörlerden öğretmenler de nasibini almaktadır. Bu uygulama, gelir vergilerinin vatandaşlardan orantılı bir şekilde toplanmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş durumdadır. Devletler genel olarak vergi toplama konusunda kurallar getirebilmektedir. Ancak günümüz dünyasında “vergi”mantığı genel olarak değişmemektedir. Birden fazla vergi türü vardır ve bu türler de kendi içlerinde farklı isimlerle anılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen yedi farklı vergi türünü saymak gerekirse bunlar sırasıyla şu şekildedir: Kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi (ÖTV), gelir vergisi, emlak vergisi, katma değer vergisi (KDV), damga vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi (MTV).

Vergi dilimi kavramı, gelir vergisinin uygulanacağı tarifelere ve kişilere ilişkin bir terimdir. Bu terim en kısa ve özet haliyle genelde, çalışanların gelirlerine bağlı olarak devlete ödemekle yükümlü oldukları vergi oranlarını belirler. Gelir sahipleri veya çalışanlar, vergi dilimi hesaplamasını, gelirlerine göre belirlenen vergi dilimlerine dayanarak yaparlar ve bu dilimlere özgü vergi oranlarına tabi tutularak ödemelerini gerçekleştirirler.

Gelir vergisi dilimleri, brüt maaş üzerinden hesaplanır. Vergi dilimi hesaplaması yapılırken brüt maaştan SGK işçi payı, işsizlik sigortası gibi kesintiler düşülür ve nihai olarak vergi matrahı bulunur. 110.000 Türk Lirasına kadar olan kazançlarda %15lik bir vergi dilimi uygulama alanı bulmaktadır.

Kadrolu Öğretmen Maaşı

Öğretmen olmak için Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu yahut 4 yıllık bir eğitim fakültesinden mezun olmak gerekir ardından Öğretmen olmak için KPSS sınavına girmek gerekir. Kadrolu öğretmen olmak için öğretmenlerin 3 yıl sözleşmeli çalışması gerekir 3 yıllık sözleşmeli öğretmen olarak çalışanlar bu 3 yılın sonunda kadrolu öğretmen olurlar fakat 3 yıllık sözleşmeli öğretmen olarak çalışmalarının sonrasındaki ilk 1 yıl çalıştıkları okulda kadrolu öğretmen olarak çalışmak zorundadırlar. Fakat eş durumundan kadrolu öğretmen olarak çalıştıkları ilk 1 yıl çalıştıkları yerde değişiklik olabilir. Öğretmenlerin maaşı ise 47 bin 433Türk Lirasıdır, uzman öğretmenlerin maaşı ise 58 bin 143 Türk Lirasıdır. Uzman öğretmen olmak içinse 10 yıllık deneyimin olması gerekir ayrıca uzman öğretmenler için yapılan eğitim programının bitirilmesi gerekir ve yazılı sınava girmek gerekir.

Yeni Atanan Öğretmen Maaşı

Öğretmen adayları KPSS’den sonra mülakata girmekteler çünkü KPSS puanlarının yarısı mülakattan aldıkları puanın yarısı alınmaktadır. Adaylar sınav ve sözlü sınav sonrası adlıkları puanla kırk yer tercih edebilir ya da yaptıkları tercihle birlikte herhangi bir yere atanabilme seçeneğini seçebiliyorlar kendi tercihleri arasında bir yere atanamama ihtimalinden dolayı puanlarının tuttuğu bir yere atanabilmeleri için bunu da tercih ediyorlar. Yeni atanan öğretmen maaşı 41.308 TL’dir. Yeni atanan öğretmen adaylarına atanmaları sonrası alacakları eğitim boyunca ise 23.000 TL ödenecektir. Eğitim sonrasında öğretmen olarak işe başlamaları için eğitim boyunca 550 saati doldurmaları gerekmektedir. Eğer öğretmen eğitim fakültesi değil de Fen-Edebiyat fakültesi mezunuysa öğretmen olmak için formasyon alması gerekir. 

Sınıf Öğretmeni Maaşı

Sınıf öğretmeni olmak için 4 yıllık sınıf öğretmenliği bölümünden lisans mezunu olması gerekir sonrasında staj dönemine geçtiklerinde ise yaklaşık olarak stajları 3 ay sürer.Öğretmenin iyi bir eğitim kadar diksiyonu, çocuklarla olan iletişimi, sınıfa olan hakimiyeti, ders anlatımı da önemli bir faktördür. Sınıf öğretmenliği maaşı 52.900 ve 60.000 TL civarındadır. Bu fiyat farkı ise öğretmenlerin deneyim yılına göre değişiklik gösterir, aralarındaki fark kaç yıl çalıştıklarıyla ilgilidir. Öğretmenler devlet okullarında ya da özel okullarda çalışabildikleri gibi halk merkezlerinde de çalışabilirler. Devlette sınıf öğretmeni olabilmek için adli sicil önemlidir eğer yüz kızartıcı suç, bir yıldan fazla ceza almayı gerektiren bir suç işlendiyse öğretmen olamazlar ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu vardır bu şartlar özel okulda öğretmenlik yapmak için gerekli şartlardan değildir.

Yardımcı Öğretmen Maaşı

Kreşlerde, ana okullarında öğretmenlik yapanlara yardımcı öğretmen diyoruz. Eğitim hayatının başlangıcı sayılan bu dönemde yardımcı öğretmenler görev alırlar. Çocuk gelişimi ve eğitimi dalında eğitim almak için bu dersleri veren liselerden mezun olmaları gerekir. Şayet Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun olurlarsa yardımcı öğretmenlik değil okul öncesi öğretmenlik yapabilirler. Yardımcı öğretmenler görevleri arasında çocukların kıyafet değişimi, yemekleri, tuvalet uyku, el yüz temizliği çocukların öğrenmesini ve gelişmesini sağlayacak etkinlikler yapabilmeli, onlara sorumluluklarını öğretebilmelidir. Yani çocukların eğitimi ve bakımından sorumlu olan öğretmendir. Kreş, çocuk yuvası, ya da anaokulunda görev alabilirler. Yardımcı öğretmen maaşı ise 24.230 TL’dir. 

Öğretmen Maaşları 2025 Sözleşmeli Kadrolu Öğretmen Maaşları” Makalemize 2 Yorum Yapıldı:

  1. Mahmut avatarı Mahmut dedi ki:

    arkadaş nerede yazdığınız maaşlar ben 5/3 olarak 10 senelik öğretmenim 3 çocukla birlikte aylık maaşım 42285 TL şimdi sizin yazdığınız rakamlar nedir ayıp değil mi milleti yanıltmaya utanmıyor musunuz?

    1. Av. Fatih Tahancı avatarı Av. Fatih Tahancı dedi ki:

      Merhaba,
      Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
      Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
      Saygılarımızla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir