Ankara Şirket Avukatı - Şirketler Hukuku Avukatı

Şirketler hukuku bir şirketin kuruluş aşamasından, tasfiyesine kadar olan süreçteki tüm dava ve işleri ilgilendiren hukuk disiplinini ifade etmektedir. Türk Ticaret Kanunu’na göre, ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler olmak üzere beş şirketten oluşmaktadır. Şirket avukatı da mevzuatta tanımlanmış bu şirket türlerine danışmanlık hizmeti vermektedir.

Şirketler Hukuku

Ankara hem başkent olması hem de bugün nüfusunun 6.000.000 kişiyi geçmesi sonucunda büyük ticari şirketlerin merkezlerinin bulunduğu ve aktif olarak ticaretin gerçekleştiği bir yer halini almıştır. İnsanın bulunduğu ve aktif ticaretin gerçekleştiği yerlerde ister istemez birtakım hukuki uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır.

Şirketler Ve Kooperatifler

Şirketlerin ve kooperatiflerin avukat bulundurması; hukuki süreçlerin başlatılması ve takibi bakımından gerekli ve faydalı olmakla birlikte hukukumuzda belli bir durumdaki anonim şirket ve kooperatiflerin avukat bulundurması zorunlu tutulmuştur.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3 maddesine göre, “Türk Ticaret Kanunun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.”

Türk Ticaret Kanunu’na göre bir anonim şirketinin esas sermayesi en az 50.000,00-TL (ellibin Türk Lirası) olmak zorundadır. Buna göre en az esas sermayenin beş katı olarak 250.000,00-TL (ikiyüzellibin Türk Lirası) ve daha fazla esas sermayeli her anonim şirketin avukat bulundurma zorunluluğu vardır.

Bunun yanında üye sayısı 100 (yüz) veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin de avukat bulundurma zorunluluğu vardır.

Avukatlık Kanunu’nun 35/3 düzenlemesinde “Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir. Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır.”

Kanun hükmüne göre avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı davranan şirket ve kooperatiflere Cumhuriyet Savcısı tarafından avukat tayin etmedikleri her ay için, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.

Limited ve diğer şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu olmamakla birlikte şirketlerin faaliyetlerinde ortaya çıkabilecek iş ve uyuşmazlıkların çözümünde şirket avukatının danışmanlığı gereklidir.

 

Türk Ticaret Kanunu’na Göre Şirketler ve Kooperatifler

Türk Ticaret Kanunu’nun 124. maddesine göre ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden oluşmaktadır. Kollektif ve komantid şirketler şahıs şirketlerini ifade ederken anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler sermaye şirketlerini ifade etmektedir.

İfade edilen bu şirketler şirket borçlarından ilk dereceden doğrudan sorumlu olurlarken şirket yetkili ve ortaklarının sorumluluğu şirketin türlerine farklılık göstermektedir.

Şahıs şirketlerinde, yani kollektif ve komandit şirketlerde şirket ortakları şirketin borçları nedeniyle şahsi malvarlıkları ile ikinci dereceden ve sınırsız olarak sorumlu olurlar. Bu şirketlerde kişiler her türlü sermaye ve emeğini getirmek suretiyle ortak olabilirler.

Ancak sermaye şirketlerinde ortaklar şirketin borçları nedeniyle şahsi malvarlıkları ile sorumlu olmazlar. Bu durum anonim ve limited şirketlerde farklılık göstermektedir. Anonim şirketlerde, alacaklılar alacaklarını şirket ortaklarına başvurmak suretiyle elde edemezler. Alacaklıların şirket ortaklarına başvuru imkanı yoktur. Ancak anonim şirkete başvuru suretiyle alacaklarını elde edebilirler. Ortakların sorumluluğu ise yalnızca taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile şirkete karşıdır.

Limited şirketlerde ise ortakların sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile şirket ana sözleşmesindeki ek ödemeler ve yan yükümlülüklerden oluşmaktadır. Limited şirketlerde de ortaklar alacaklılara karşı sorumlu değildir.

Anonim Şirketler

Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilen şirketi ifade etmektedir. Anonim şirketler, en az 50.000,00-TL (ellibin Türk Lirası) esas sermaye ve en az bir pay sahibi ile kurulabilirler. Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde ise bu esas sermaye en az 100.000,00-TL’dir (yüzbin Türk Lirası).

Anonim şirketler, alacaklılara karşı şirket malvarlığı ile sorumlu olmaktadır. Ortaklar ise sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve sadece şirkete karşı sorumlu olmaktadırlar. Ortaklar şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye borcunun ödenmesi ile ortağın sorumluluğu sona ermektedir. Bu kapsamda ortakların alacaklılara karşı doğrudan sorumluluğu bulunmamaktadır.

Anonim şirketin tasfiyesi halinde, şirketin malvarlıklarından önce alacaklıların alacakları ödenecek, malvarlığından artan bir durum olması halinde ortaklara pay oranları dahilinde dağıtılacaktır.

Limited Şirketler

Limited şirketler, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulmaktadır. Limited şirketlerin esas sermayesi belirli olup bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşmaktadır. Esas sermaye anonim şirketlerden farklı olarak en az 10.000,00-TL (onbin Türk Lirası) olmak zorundadır. Tıpkı anonim şirketlerde olduğu limited şirketlerde de ortaklar şirket borçlarından sorumlu olmayıp sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Limited şirketler en az bir (1) en fazla 50 (elli) ortak ile kurulabilirler.

Komandit Şirketler

Türk Ticaret Kanunu’nun 304. maddesine göre, “Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan şirket komandit şirkettir.” Şirketin komandit olup olmadığı yapılan sözleşmeye göre belirlenir. Ancak şirkete verilen ad ve nitelik o şirketin türünün belirlenmesinde tek başına yeterli değildir. Şirketin komandit olduğu açıkça saptanamıyorsa o şirket kollektif sayılmaktadır.

Sorumluluğu sınırlandırılmamış ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlandırılmış olan ortaklara komanditer denmektedir. Komanditer ortağın sorumluluğu, koyduğu veya taahhüt ettiği sermaye miktarını aşamamaktadır. Kanuna göre, komandite ortakların gerçek kişi olması gerekirken komanditer ortak tüzel kişi de olabilmektedir.

Kollektif Şirketler

Kollektif şirket; ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan yani sınırsız olan şirkettir. Aksi bir düzenleme yoksa şirket ortaklarının her biri ayrı ayrı şirketi yönetme yetkisine sahiptir. Kollektif şirketler, en az iki gerçek kişi tarafından kurulabilmektedir. Şirketin unvanı, ortaklardan birinin adı, soyadı ve şirket ibaresinden oluşmaktadır. Kollektif şirket türünde, en az esas sermaye şartı bulunmamaktadır.

Kooperatifler

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere kooperatif denilmektedir.

Kooperatiflerde ortak sayısı sınırlandırılmamakla birlikte, kooperatifin en az 7 (yedi) kişi tarafından kurulması gerekmektedir.

Şirket Avukatının Görevleri Nedir?

Şirket avukatlığı; şirketlerin dahil olabileceği tüm uyuşmazlık ve işlerde verilen hizmeti ifade ettiğinden hukukun tüm alanlarında yetkinlik gerektiren bir uzmanlık alanıdır. Ancak; şirket avukatının genel olarak ticaret ve şirketler hukuku ile iş hukuku alanlarında hizmet verdiğini söylemek mümkündür.

Şirket avukatı görev alanlarında deneyim sahibi, mesleki bilgi birikimi ile öne çıkan avukatlar arasından seçilmektedir. Şirket avukatının danışmanlık hizmeti verirken yalnızca ticaret hukuku, şirketler hukuku ve iş hukuku alanlarında uzman olması beklenmez, bunun yanında hukukun tüm alanlarında özellikle ceza hukuku, idare hukuku, vergi hukuku, tüketici hukuku, sözleşmeler hukuku ve kıymetli evrak hukuku alanlarına ve mevzuata hakim olması beklenir.

  • Şirketin kuruluş aşamasından tasfiyesine kadar süreçteki tüm uyuşmazlık ve işler,
  • Şirket ana sözleşmesinin hazırlanması ve değiştirilmesi,
  • Şirketin dahil olduğu veya olabileceği dava, takip ve diğer işlerin yürütülmesi ve hukuki temsili,
  • Şirketin dahil olabileceği uyuşmazlıklarda önleyici tedbirleri almak,
  • Şirketin ihtiyaç duyduğu veya duyabileceği hukuki bilginin sağlanması,
  • Şirketin dahil olduğu ulusal ve uluslararası ticari sözleşmeleri düzenlemek ve sözleşme kontrollerini sağlamak,
  • Şirketin ticari görüşmelerini ve uzlaştırmaları sağlamak,
  • Şirketin sermaye arttırma ve azaltma işlemlerini yürütmek,
  • Şirket birleşme ve devralmalarında, tür değiştirmelerinde, hisse devirlerinde hukuki süreci yürütmek,
  • Şirket organlarının kurulması, yönetim, genel kurul toplantılarının yapılması ve sürecin takibi,
  • Şirketin tahsilat işlemlerinde icra takiplerini yürütmek,
  • Şirketlerin kıymetli evrak (çek, bono, senet, poliçe vb.) takibini yürütmek,
  • Şirketin vergi işi ve uyuşmazlıklarına ilişkin hukuki süreci yürütmek,
  • Şirketin iş hukukuna ilişkin hukuki süreçlerinin takibi,
  • Şirket yetkililerinin şirket faaliyetleri kapsamında karşılaşabileceği cezai soruşturma ve kovuşturmaları takip etmek,
  • Şirketin faaliyetleri kapsamında meydana gelen iş kazaları neticesinde şirket yetkilileri hakkında yürütülen cezai soruşturma ve kovuşturmaları takip etmek,
  • Şirketlerin kamu kurum ve kuruluşları ile olan uyuşmazlıklarında dava ve işleri takip etmek,
  • Şirketlerin tüketicilerle olan iş ve davaları takip,
  • Haksız rekabetten doğabilecek uyuşmazlıklarda iş ve davaların takibi,
  • Şirkete gelen ihtarname ve ihbarnamelere cevap verilmesi

gibi birçok konuda şirkete hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.