Gayrımenkul ve Kira Hukuku

Tapu Haciz Kaldırma, Tapu Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Tapu haciz kaldırma - tahanci.av.tr

Tapudaki haciz nasıl kaldırılır ya da taşınmaz üzerindeki haciz nasıl kaldırılır sorularına yanıt vermeden önceden haciz nedir ve taşınmaz nedir sorularının yanıtını vermek gerekir. 

İcra, bir alacağın tahsili ile ilgili olarak yürütülen tüm hukuki işlemlere verilen isimdir. Taşınmaz mallar ise bir yerden bir yere götürülmesi özüne zarar vermeden mümkün olmayan mallar olarak tanımlanabilir. 

Tapu Haciz Kaldırma

Taşınmaz mallar daha çok arazi, tapu, ev, arsa, işyeri olarak örneklendirebileceğimizgayrimenkul mallardır. İcra ve İflas Kanunu ve takip hukuku mevzuatına göre temel ilkealacaklının alacağına kavuşmasını sağlamaktır. Bu sebeple kural olarak borçlunun tüm mallarının haczi kabildir. Bundan ötürü borçlunun yedi gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmez ise bunun neticesinde takip kesinleşir ve alacaklı borçlunun; menkul-gayrimenkulmallarına, bankada mevcudu bulunan mevduat hesaplarına ya da maaşına haciz koyabilir.

Tapu haczi ise bu bahsettiklerimin doğal bir neticesi olarak borçlunun üzerinde kaydı bulunan gayrimenkul niteliğindeki mallara haciz konulmasıdır. Borçlu, eğer borcunu ödeyipde tapu üzerindeki haczinin kaldırılmasını istemez ise alacaklı kişi, borçlunun taşınmazının satışını bir yıllık sürenin dolması ile ilgili icra dairesinden isteyebilir. 

Tapu üzerindeki haczi kaldırmak genel manası ile; gayrimenkuldeki haczi kaldırmak, arsadaki haczi kaldırmak, ev üzerindeki haczi kaldırmak, taşınmazdaki haczi kaldırmak ve işyerindeki haczi kaldırmak gibi alt başlıklardan meydana gelmektedir.

TAPU ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALDIRILIR?

Vatandaşlarımızın aklına tapuları üzerine konulmuş hacizlerin nasıl kaldıracağı hususu doğal olarak gelmekte bunun yolunu merak etmektedirler. Bu soruyu şu şekilde cevaplandırabiliriz:

1) Borcu ödeyerek

Tapu üzerindeki haczi kaldırmak için yapılması gereken işlemler sorusunun cevabı ilk olarak borcu ödeyip icra dosyasını kapatmaktır. Fakat taşınmazın üzerindeki haczi kaldırmanın yolu sadece bu değildir.

2) Şikâyet başvurusu sonucu

İcra dairesinin sehven haciz işlemi yapması neticesinde de tapu üzerinde haciz mevcut olabilir. Örneğin borçluya usulüne uygun bir şekilde ödeme emri gönderilmeden ev haczi yapılması yahut borçlunun bizzat kendisinin ikamet ettiği şahsi konutuna haciz konulması gibi mevzuata aykırı durumların meydana gelmesi halinde icra memurunu şikâyet yoluna gidilerek bu sorun çözülebilir.

3) Anlaşma sağlanarak

Alacaklı ve borçlunun anlaşarak da taşınmaz üzerindeki haczi kaldırması mümkündür. Örneğin borçlu alacaklıya karşı olan borcunu taksitle öderse yahut borcunu ödemek için alacaklıdan belirli bir süre talep ederse ve alacaklı da bu teklifi kabul ederse alacaklının icra dairesine haczi kaldırmak için beyanda bulunması neticesinde taşınmaz üzerindeki haciz kalkar.

4) Satış isteme süresinin geçmesi

Tapu üzerine haciz konulduktan sonra alacaklı ya da borçlu bir sene içerisinde icra dairesinde satış istemelidir. Eğer bir sene içerisinde satış istenmezse haciz düşer ve borçlu tarafından icra dairesine sunulacak dilekçe ile taşınmaz üzerindeki haciz kalkar.

5) Menfi tespit davası

İcra takibinde borçlu olarak görünen kişinin gerçekte borçlu olmaması mümkündür. Böyle bir durumda borçlu açacağı menfi tespit davası ile borçlu olmadığını ispat ederse taşınmaz üzerindeki haciz kalkar.

TAPU ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL ÖĞRENİLİR?

Taşınmazın üzerine konulmuş bir haczin öğrenilmesi, E- Devlet üzerinden yapılan tapu haciz sorgulaması ile öğrenilebilir. Vatandaş UYAP üzerinden adınıza başlatılmış bir icra takip olduğunu öğrenmeniz de mümkündür. Tapu Kadastro Müdürlüğünde gayrimenkul alırken haczin öğrenilmesi yahut tapuda gayrimenkul satarken haczin öğrenilmesi de gayet tabii mümkündür. Eğer eviniz üzerinde mevcut olan bir haciz öğrendiyseniz bir an önce haczin kaldırması için gerekli işlemleri yapmanızda büyük fayda vardır.

TAPUDA HACİZ OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Tapu gayrimenkulü devrederken üzerinde haciz olduğunu öğrenmek ya da tapuda arsa satarken, taşınmazın hacizli olduğunu öğrenmek neticesinde; haczi kaldırmak için alacaklıyaborcu ödeyebilir yahut gayrimenkul üzerindeki haczi kaldırmak için diğer bahsettiğimizyolları deneyerek taşınmaz üzerinde var olan haczi kaldırabilirsiniz. 

Belirtmek gerekir ki taşınmazı üzerinde haciz varken de satmak KURAL OLARAKmümkündür. Ancak böyle bir durumda Taşınmazı devralan kişi taşınmazın tüm borçlarını ve haciz ile beraber satın alır. Ancak günümüzde insanlar üzerinde haciz bulunan evi satın almak istemediğinden haczi kaldırıp satmak daha faydalı olacaktır.

TAPU HACZİNİ KALDIRMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Tüm bu anlattığımız hususlarla birlikte tapu üzerinde mevcut olan bir haciz nasıl kaldırılabilir?

Tapu üzerinde var olan haczi kaldırmak için yapılması gereken ilgili icra takibiniyürüten icra dairesine başvurmaktır. Borçlu borcunu ödediyse yahut satış istenmediğindendolayı haciz hakkı düştüyse ilgili icra dairesinden tapu üzerinde var olan haczin kaldırılması talep edilmesi gerekir. Kural olarak icra müdürlükleri talep olmaksızın işlem yapmazlar. Bunların dışında alacaklı yahut borçlu anlaştıysa veya haciz yanlışlıkla konulduysa yine takibin başlatıldığı icra müdürlüğüne başvurmak gereklidir.

TAPU HACİZ KALDIRMA NE KADAR SÜRER?

Tapu üzerinde var olan haczin kaldırması işleminin kesin olarak ne kadar süreceğini öngörmek pek mümkün değildir. Hangi taşınmazın üzerindeki haczin kaldırılacağına göre işlemin süresi değişkenlik göstermektedir. 

Ortalama olarak talebin ardından icra daireleri talebi, üç iş gününe kadar karara bağlamaktadırlar. Ancak burada en önemli etken icra usulünü doğru işletmektir. Aksi halde uzayan işlemler neticesinde hak kaybı kaçınılmaz olacaktır.

TAPU HACİZ KALDIRMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAM GEREKİYOR?

Tapu üzerinde var olan mevcut haczi kaldırmak için müraacat edilmesi gereken yer icra usulünün doğal bir neticesi olarak icra takibin yapıldığı icra müdürlüğüdür. Takibin başlatıldığı icra müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak taşınmaz üzerinde var olan mevcut haczi kaldırmak için gerekli taleplerin yapılması yahut borçlunun borcunu ödenmesi gerekmektedir.

TAPU HACİZ KALDIRMA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Sosyal medyada yahut internet ortamında var olan taşınmaz haczi kaldırma dilekçeleri yahut tapu üzerindeki haczi kaldırma dilekçesi örnekleri çoğunlukla hatalı dilekçelerdir.

İlgili icra müdürlüğüne hatalı dilekçe verilmesi sonucu icra dairesi talebi reddedecekve bunun neticesi olarak haciz kaldırma süresi uzayacaktır. İcra prosedürü doğru takip edilmez ise birtakım hak kayıpları kaçınılmaz olacaktır.

TAPU HACİZ ZAMANAŞIMI NEDİR?

İcra ve takip usulü mevzuatına göre tapu üzerinde var olan haciz için zamanaşımı süresi bir yıldır. Hacizden itibaren bir yıl içerisinde alacaklı ya da borçlu tarafından satış istenmediği bir durumda borçlu dilekçe ile takibin başlatıldığı icra müdürlüğüne müracaat ederek taşınmaz haczinin kaldırılmasını talep edebilir.

TAPU HACZİ KALDIRMAK İSTEDİĞİMDE HARÇ VE MASRAF ÖDENİR Mİ?

Tapu üzerinde var olan mevcut haczi kaldırmak için ödenmesi gereken harç ve masraflar genel olarak; tahsil harcı, başvuru harcı ve vekalet harcıdır. 

İİK 106-110 MADDELERİ UYARINCA TAPU ÜZERİNDEKİ HACZİN KALDIRILMASI NASIL YAPILIR?

Borçlu yahut hacizli evi satın alan kimse verilmiş olan haciz kararının üzerinden bir yıl geçmesiyle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 106. Maddesi ile 110. maddeleri arasında yer alan hükümler uyarınca icra dairesinden taşınmaz üzerinde var olan haczin kaldırılmasını talep edebilir. 

Bahsi geçen kanun maddeleri uyarınca haciz kararından itibaren bir yıl içerisinde alacaklı yahut borçlu satış masraflarını ilgili icra müdürlüğüne yatırıp satış istemelidir. Aksi halde taşınmaz üzerindeki haciz düşecek ve borçlu veya hacizli taşınmazı satın alan üçüncü şahıs haczin kalkması talebinde bulunabilecektir.

TAPU HACİZ KALDIRMA TALEBİNDE KİMLER BULUNABİLİR?

1) İcra takibinin borçlusu

Borçlu borcunu ödeyerek veya icra memurunun yanlış işlem tesis etmesi sebebiyle ya da hacizden itibaren alacaklının bir yıl içerisinde satış istemesi halinde tapu haciz kaldırma talebinde bulunabilir.

2) İcra takibinin alacaklısı

Takibin alacaklı tarafı, borcu haricen tahsil ettikten sonra ya da alacaklı ve borçlunun anlaşması halinde taşınmaz haczini kaldırma talebinde bulunabilir.

3) Hacizli evi devralan kişi

Üzerinde haciz olan taşınmazı devralan üçüncü kişi de tapu haciz kaldırma talebinde bulunabilir. 

Bahsi geçen bu kişilerin kendileri icra müdürlüklerine dilekçeyle başvurabileceği gibi haczin daha erken kalkması ve sürecin sorunsuz ilerlemesi adına vekilleri aracılığıyla da süreci takip edebilirler.

BORÇ ÖDENDİĞİ VAKİT TAPU ÜZERİNDEKİ HACİZ KALKAR MI?

Tapu üzerinde var olan mevcut haczin kaldırılması için ilgili icra müdürlüğüne borcun tamamı ödenmesi gereklidir. Ancak borcu tamamen ödemek taşınmaz üzerinde var olan tapu haciz kalkması için yeterli olmayacaktır. İlgili icra müdürlüğüne borcun dışında tahsil harcının da ödenmesi gerekmektedir. 

Tahsil harcının ödenmesine müteakip icra müdürlüğüne, taşınmazın bulunduğu ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazılması hakkında bir talepte bulunulması gereklidir. Aksi halde tapu üzerindeki haciz var olmaya devam edecektir.

Çoğu zaman bilgi eksikliğinden yalnızca icra borcunun ödenmesi ile tapu üzerinde var olan tapu haczi kaldırma işleminin başarılı olacağı düşünülür. Fakat bu şekilde süreç uzayacak ve hak kayıplarıyaşanacaktır.

TAPU HACİZ KALDIRMA MASRAFI NE KADARDIR?

Dosyada borç mevcut ise mevcut olan icra borcu ödenecek ve dosya kapatılacaktır. İcra borcu ödenmiş fakat tahsil harcı ödenmemişse adınıza ödeme yapılması vetalepte bulunarak icra dosyanızın kapatılması gerekmektedir. 

Bu işlemler neticesinde taşınmazınız üzerinde var olan haciz ve hak mahrumiyeti ortadan kaldırılacaktır. İcra dosyanızın en kısa süre içerisinde kapatıldığından emin olmak için UYAP Vatandaş Portal üzerinden icra dosyanızı kontrol etme imkânınız mevcuttur.

UYAP TAPU HACİZ KALDIRMA NASIL YAPILIR?

Her alanda hayatımızı kolaylaştıran UYAP portalı üzerinden tapu haciz kaldırma işlemi yapabilmek için kişinin e-imzaya sahip olması gereklidir. Bunun dışında e-imza olmadan UYAP portal üzerinden tapu haciz kaldırma işlemlerinin yapılması maalesef mümkün değildir. E-imzanız yok ise İcra müdürlüğüne bizzat gidilmelidir

EV ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALDIRILIR?

Ev üzerinde var olan mevcut bir tapu haczi kaldırma için temelde 2 yoldan bahsedilebilir:

İlk olarak bir yıl olan satış isteme süresinin dolmasına müteakip borcu ödemeye gerek kalkmadan kişinin doğrudan  yazdığı bir dilekçe ile icra müdürlüğünden ev üzerindeki haczin kaldırılması istenebilir. 

Diğer bir yöntem ise borçlunun, borcu ve borca bağlı harç ile masrafları ödeyerek icra müdürlüğünden tapuya müzekkere yazılmasını talep etme yolu ile de ev üzerindeki haciz kalkabilmektedir.

Tapu Haciz Kaldırma, Tapu Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?” Makalemize 1 Yorum Yapıldı:

  1. Mevlüt Uzun avatarı Mevlüt Uzun dedi ki:

    Avukatım bizim apartmanımız 12 daireli hat mülkiyeti ve irtifak yok hissedarlardan birinin icrası dolayısıyla hissesine haciz olmuştur hep mülkiyeti yapmak üzere işlem başlattığımızda bu dairedeki icra kaydı bizim muamele yürütmemize engel teşkil etmiiştir icra kaybının üzerinden 2-3 yıl geçmiş hiçbir işlem yapılmıyor 11 hissedar olarak tapuda kat mülkiyet işlemini devam ettirebilir miyiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir