Yıllık İzin Ücreti Hesaplama, Yıllık İzin Süreleri, Yıllık İzin Kaç Gün?
Yıllık izin ücreti nedir, yıllık izin ücreti hesaplama, izin parası nasıl hesaplanır, kullanılmayan yıllık izin ücreti, işten çıkınca yıllık izin parası gibi sorularınıza detaylı yanıtlar verdiğimiz makalemizle sizlerleyiz.
Yıllık İzin Ücreti Nedir?
İşçinin yıllık ücretli izin hakkı ve bu doğrultuda ödenmesi gereken ücreti Anayasa tarafından güvence altına alınmış sosyal haklardandır. Bir yıl boyunca aynı işyerinde çalışan işçiye yıllık izin hakkı verilmesi ile işçinin işyerinden uzakta vakit geçirmesi ve dinlenmesi amaçlanmıştır. Bu izin süreci aynı zamanda ücretli olup, işçi izne çıkmadan önce işveren tarafından peşin olarak ödenmek zorundadır. Böylelikle işçinin maddi bir kayıp yaşamadan iş temposunun oluşturduğu rutin hayatın dışına çıkması ve bir yenilenme süreci yaşaması sağlanmış olacaktır.
İşçi iş sözleşmesi devam ederken kullanmadığı yıllık izin günlerinin karşılığında ücret talep edemez. Aynı şekilde işveren işçisine yıllık izin kullanmamasının karşılığında ücret ödeyemez. Çünkü işçiye tanınan bu sosyal hak ile amaçlanan izin sürelerine karşılık gelen ücretin ödenmesi değil, işçilerin iş yerinden uzakta dinlenmelerinin sağlanmasıdır.
Ayrıca işçiye tanınan bu sosyal hak İş Kanunu ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği ve diğer kanunlarda özel olarak düzenlenmiştir. Biz bu yazımızda işçinin bir iş karşılığı olmaksızın hak ettiği yıllık izin ve bu kapsamda ödenmesi gereken ücreti üzerinde duracağız.
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama 2024
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Yıllık izin ücreti çıplak ücret üzerinden hesaplanmakta ve peşin ödenmek zorundadır. Örneğin İş kanununa göre bir iş yerinde 18 ay boyunca çalışan bir işçinin kıdemi 2 yılı doldurmadığı için 1 yıl olarak kabul edilecektir. Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
İş Kanunu 59. maddesine göre; iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. İş sözleşmesi devam ettiği süre içerisinde işçi hak ettiği yıllık izni kullanmamışsa, sözleşme sona erdikten sonra izin kullanabilme imkânı olmadığından işçinin yıllık izin hakkı bir işçilik alacağı haline gelir. Bu durumda yıllık izne karşılık gelen ücreti kendisine ya da ölüm halinde hak sahibi olan mirasçılarına ödenir.
Yıllık Ücretli İzne Hak Kazanma Şartları Nelerdir?
İş Kanunu 53. maddesine göre işçinin yıllık izin ücretine hak kazanabilmesi için işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekir. Bu bir yıllık süre işçinin işe başlama tarihinden itibaren işlemeye başlar. İş sözleşmesinin belirli süreli olmasının yıllık izin ücretine hak kazanma açısından bir önemi bulunmamaktadır. İş sözleşmesi ister belirli süreli olsun ister belirsiz süreli olsun şartlar oluştuğunda işçi yıllık izin ücretini hak eder.
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde sözleşme ihbar süreleri geçtikten sonra sona ereceğinden söz konusu sürelerde bu bir yıllık süreye dâhildir.
Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. Örneğin bir işverenin iş kanun kapsamında yer almayan tarım işinde 4 ay çalıştıktan sonra yine aynı işverene ait ve iş kanunu kapsamında olan fabrikasında 8 ay çalıştıktan sonra yıllık izne hak kazanır. İşçinin aynı işverende çalıştığı süreler birleştirilir.
Farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışılan süreler aynı işverende çalışılmış gibi hesaba alınır.
Yıllık izin ücretini hak edebilmenin bir diğer koşulu ise İş kanunu kapsamında yer alan işyerleri ve işçiler için geçerli olmasıdır. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlar için yıllık izine ilişkin hükümler uygulanmaz.
Yıllık İzin Süreleri 2024
Yıllık izin süreleri ve bu kapsamda ödenmesi gereken ücreti hesaplanırken işçinin yıllık ücretli izne hak kazandığı tarihteki kıdemi esas alınır. İş Kanununda yıllık izin süreleri işçinin işyerindeki kıdemine göre şu şekilde belirlenmiştir.
Hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlar | 14 Gün |
Hizmet süresi beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlar | 20 Gün |
Hizmet süresi onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlar | 26 Gün |
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz.
Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Yıllık izne ilişkin düzenlemeler kamu düzeni kapsamında olduğundan işçinin iş sözleşmesi ile bu hakkından vazgeçmesi yada kanunun belirlediği sürelerden daha az bir sürenin belirlenmesi mümkün değildir.
Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Fakat yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.
İş kanunda bazı izin sürelerinin yıllık izinden mahsup edilemeyeceği öngörülmüştür. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Yıllık izin süresi bu günlere denk gelen işçiye ayrıca bu günler de tatil olarak verilir.
Yıllık İzin Kaç Gün?
Yıllık izne ilişkin 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri” başlıklı 53. Maddesinde düzenleme yapılmıştır.
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
Madde 53 – İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
İş Kanunu’nun yukarıda yer verdiğimiz ilgili maddesine göre iki husus yıllık izin sürelerinin belirlenmesinde esas alınmaktadır. Bunlardan ilki çalışanın o işyerinde çalıştığı süre diğeri ise çalışanın yaşıdır. Düzenlemenin yaş ayrımına ilişkin olan kısmında belirli bir yaşın altında olan kişiler ve yine belirli bir yaşın üzerinde olan kişiler için yıllık izin süresinin belirli bir sınırın altına inemeyeceği hususu belirtilmiştir. Kıdem ayrımında ise çalışanın aynı işyerindeki çalışma süresiyle orantılı olarak yıllık izin miktarı arttırılmıştır.
İşten Ayrılırken Yıllık İzin Parası
Çalışanın işten ayrılırken alacağı yıllık izin ücretine ilişkin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 59. Maddesinde düzenleme yapılmıştır.
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
Madde 59 – İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.
İşçinin haklı ya da haksız nedene dayanıp dayanmaması fark etmeksizin iş akdini feshetmesi halinde kullanamadığı yıllık izinlerinden doğan ücretin ödenmesi gerekmektedir. Burada ödenecek olan ücret iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Örnek vermek gerekirse işe 2018 yılında başlamış olan bir kişinin iş sözleşmesini 2023 tarihinde feshetmesi halinde yıllık izinlerini 2023 tarihinde işten ayrıldığı zamanki ücret üzerinden hesaplanarak alacaktır.
5 Yıl Dolunca Yıllık İzin Kaç Gün
Yıllık izni ilişkin düzenleme yukarıda da belirttiğimiz üzere İş Kanunu 53. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddeyi incelediğimizde kıdemi 1 yıl ile 5 yıl arasında ( 5 yıl dahil) çalışanların 14 gün, 6 yıl- 14 yıl ( 14 yıl dahil) çalışanların 20 gün ve kıdemi 15 yıl ve üstü olanların 26 günden az yıllık izin kullanamayacağı belirtilmiştir. Bu durumda 5 yılın üzerinde kıdemi olan kişilerin 20 günden az yıllık izin hakkını kullanamayacağını söyleyebiliriz. İş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile bu süreler arttırılabilir ancak azaltılamaz. Kıdem kuralının istisnası 18 yaşından küçük ya da 50 yaş ve üstünde olanlar için kanunda belirtilmiştir. Bu yaşta olan çalışanların yıllık izinleri 20 günün altından olamamaktadır. Ancak zaten 5 yılın üzerinde bir süredir aynı işyerinde çalışan kişinin yıllık izin hakkının 20 olması nedeniyle bu istisnanın yarattığı bir fark olmamaktadır.
50 Yaş Üstü Yıllık İzin Hesaplama
Yukarıda da belirttiğimiz üzere 18 yaşın altında olanların ve 50 yaş ve üstünde olanların yıllık izin hakkı en az 20 gündür. Ancak İş Kanunu’nun 53. Maddesinde de belirtildiği üzere kıdeme göre belirlenen yıllık izin gün sayısında çalışanın aynı yerde 15 yıl ve üzeri süredir çalışması durumunda 26 günden az yıllık izin süresi verilmemektedir. Bu sebeple 50 yaş ve üzeri olan kişi aynı zamanda 15 yıl ve üzeri süredir aynı iş yerinde çalışıyor ise bu durumda en az 26 günlük yıllık izin hakkı olacaktır.
Yıllık İzin Ücreti Davası
İşveren, yıllık iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.
İş Kanunu 34. maddesine göre – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. hükmü yer almaktadır. Yıllık izin ücreti işçinin izine başlamasından önce ödeneceğinden kanun maddesinde belirtilen 20 günlük süre işçinin izne çıkma tarihinden itibaren başlayacaktır. Yıllık izin ücreti ödenmediğinden iş görme borcunu yerine getirmeyen işçilerin, iş sözleşmeleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
İş Kanunu 24/II-e maddesine göre İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi haklı nedenlere dayanarak iş sözleşmesini derhal fesh edebilir. Dolayısıyla yıllık izin ücreti ödenmeyen işçi haklı nedenlerle iş sözleşmesini fesh edip, bunun hukuki sonuçlarından faydalanır. Bu konuda işveren yıllık izin ücretinin bir kısmını ödemiş olması ya da hiç ödememesi bu hakkın kullanmasına engel değildir.
Ayrıca yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.
Yıllık İzin Ücretinde Faiz
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Eğer yıllık izin ücreti işçi izne başlamadan önce ödenmemişse yapılmayan ödeme için gecikme faizi uygulanır. İş kanunu 34. maddesinde ‘Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.’ hükmü yer almaktadır. Dolaysıyla işçinin hak ettiği yıllık izin ücretinin ödenmemesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz oranları uygulanarak hesaplanır.
Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yıllık İzin Ücretinde Zamanaşımı
Yıllık izin ücreti almaya hak kazanan işçi bu hakkını belirli bir süre içerisinde talep etmesi gerekmektedir. Talep edilmediği takdirde zamanaşımına uğrayarak bu hakkını kaybedecektir. İş kanunun göre yıllık izin ücretine ilişkin zamanaşımı diğer ücret alacaklarından farklı olarak iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar. Böylelikle iş kanunu yıllık izin ücreti alacağı için zamanaşımı süresinin hangi tarihten itibaren başlayacağını belirtmiştir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi yıllık izin ücreti dönemsel alacak niteliğinde olmadığından bu alacağın on yılda zamanaşımına uğradığını belirtmektedir. Bu nedenlerle yıllık izin ücret alacağı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 146. maddesindeki 10 yıllık zamanaşımı süresine tabii olduğuna karar vermiştir. Dolayısıyla yıllık izin ücreti alacağı ödenmeyen ya da eksik ödenen işçi iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren belirtilen süreler içerisinde talep etmesi veya dava yoluna başvurması gerekmektedir.
Yıllık İzin Ücreti Alacak Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Yıllık izin ücreti bir işçilik alacağı olduğundan bu konuda yaşanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. Yıllık izin almaya hak kazanan işçinin yıllık izin ücreti işveren tarafından ödenmemesi veya kısmi ödenmesi halinde dava şartı olan arabuluculuk faaliyeti sonrası iş mahkemelerinde dava açmak gerekmektedir. Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır.
İşçinin yıllık izin ücreti alacağına ilişkin iş mahkemelerinde açılacak davalarda yetkili mahkeme ise davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir.
Yıllık İzin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yıllık ücretli izin ücretini hesaplamak için önce işçinin yıllık ücretli izin süresinin bilinmesi gerekmektedir. İş Kanunu’na göre yıllık ücretli izin süreleri işçinin işyerindeki kıdemine göre hesaplanır. Yıllık izin süreleri iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmesi ile artırılabilir. Nitekim İş Kanununa göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi,
Hizmet yılı 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olanlara 14 günden;
5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara 24 günden,
15 yıl ve daha fazla hizmet süresi olanlara 26 günden az olamaz.
Yeraltında çalışan işçilerin yıllık üzretli izin süreleri dörder gün artırılarak hesaplanır. 18 yaş ve altı, 50 yaş ve yukarı yaştaki işçilere yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
İşçinin yıllık ücretli izin süresi ile işçinin en son aldığı günlük brüt ücreti çarpılarak hesaplanır. Bulunan sonuçtan damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesilir.
14 Günlük Yıllık İzin Ücreti Ne Kadar?
Yıllık izin ücreti işçinin en son aldığı brüt ücret esas alınarak hesaplanır. İşçinin son aldığı brüt ücreti günlere bölünerek kaç gün yıllık izin hakkı varsa o sayıyla çarpılarak bulunur. Bulunan ücret üzerinden damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesilir. Örnek vermek gerekirse Brüt maaşı 5000 TL olan 35 yaşındaki işçinin yıllık izin ücretini hesaplarsak; 6000 TL bir aydaki gün sayısı 30 a bölünür ve sonuç 14 ile çarpılır. 6000/30=200 TL, 200.14=2800 TL bulunur. 2800 TL den de damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesilir; sonuç bulunur.
Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Kullanılmayan yıllık izin ücreti, işçinin son günlük brüt ücretinin ile kullanılmayan yıllık izin gün sayısı çarpılarak bulunmaktadır. Bulunan ücret üzerinden yine damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesilir.
Yıllık İzin Ücreti Bordroda Nasıl Gösterilir?
İşçinin yıllık izin ücreti işçinin puantajındaki ek kazanç kısmına eklenebilir. Ek kazanç karşılığına gün olarak belirterek bordro hesaplaması yapılabilir.
Avukat Fatih Tahancı, 2015 yılında Hukuk Fakültesini tam burslu, onur öğrencisi olarak Ankara’da tamamlamıştır. Avukatlık stajını Ankara Barosu nezdinde; sigorta hukuku, tazminat hukuku, iş hukuku, icra hukuku ve idare hukuku konularına odaklanmış çeşitli avukatlık bürolarında staj yaparak tamamlamıştır. Avukat Fatih Tahancı Çankaya/Ankara’da bulunan Tahancı Hukuk Bürosu’nda avukatlık faaliyeti göstermektedir.
Sayın avukatım,
Ben OSTİM de bir fabrikada 5 yıldır çalışıyorum. Geçen yıl ve bu yıl yıllık iznimi kullanmak istedim ancak kullandırtmadılar. Yıllık izin ücretimi de istedim onu da vermediler. Ben ne yapmalıyım? İş yerinde de işler oldukça kötüleşti. İçeride de nereden baksanız 2 maaşım vardır. Dava açsak kazanır mıyım? Sözleşmemi nasıl feshetmeliyim?
Merhaba Kağan Bey,
Yıllık izin ve yıllık ücreti sizlerin en doğal hakkıdır. Eğer bu izin verilmiyor ve ücreti de tarafınıza ödenmiyor ise sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Öte yandan işçilik alacağı ücretlerinizin de ödenmediğinden söz etmişsiniz. Hal böyle iken haklı nedenle feshiniz söz konusu olacaktır. Haklı nedenle fesih sürecinin usulü/yöntemi oldukça önemlidir. Bu çerçevede büromuzla iletişime geçerek bizden destek alabilirsiniz.
Sayın avukatım daha önce çalıştığım yerde yıllın dolmasına 9 gün kalmıştı bana Heber vermeden akşama kadar çalıştırdılar çıkış verdiler bide otomatik kesilen bireysel emeklilik 3 ayın parasını yatırmadılar daha çok hukuksuzluklar var bunlarım çüzümü nedir
hocam selam bir şirketde 13 yıldır çalişiyorum yaklaşık 100 gün lük içeride yıllık izinim var 6 ay sonra işden cıkmayı düşünüyorum bu yıllık izin hakkımı komple almakta sıkıntı yaşarmıyım yoksa yıllık izinlerimde kesinitimi alirim bu parayı
Avukat bey merhaba,
İşyerinde 337 gün yıllık iznim var işten cikarilyorum haklı sebeplerlen dolayı brüt maaşım 9500 TL ne kadar izin parası yatar ve neye göre hesaplanır 174 gün yıllık izin geri kalan bayram izinlinleri ve ne kadar yatmasi lazım yardımlarınızı rica ederim saygılarımla.
merhabalar ben 2 gunduz 2 gece 2 izin şeklinde çalışıyorum Senem 1 temmuzda doluyor bende 11 temmuzda izne ayrılmak istiyorum 18 de iş başı yapicam benim yıllık iznim 5 gün kullanmış sayılacak degilmi teşekkürler
Merhaba,Ben 12 saat iki vardiya seklinde çalışan bir güvenlik görevlisiyim. Temmuz ayında 5 günlük yıllık izine çıktım ve resmi bayram tatillerine denk gelmesi sebebiyle 9 güne çıktı. Temmuz ayında ise 15 gün faal olarak çalıştım. Şirket prim gün sayımızı tam yatırıyor ancak çalışma saati olarak eklemiyor. Yani ben 15 günde 165 saat çalıştığım için bana ekstra mesai yatirmiyor. İzinli geçirmiş olduğum 9 günü 7.5 saatlik çalışma saati olarak maaşa eklemesi gerekmez mi ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
21.09.2016 da işe başladım, 09.09.2022 de işime son verilecek. Yılımı doldurmama 12 gün kala işten çıkarılacağım. Son yılın izin hakları tarafıma ödenir mi?
merhaba ben Bir buçuk sene bir işyerinde çalıştım yılık izinimi kulanmadım işveren düşük maaşla çalıştırmak istedi haliyle bende düşük maaşla çalıştırmak istemedim ve bu düşük maaşla işten çıkartmaya zorladı bende işten çıktım bu sebeple benim Bir buçuk senelik tazminatın nekadar alırım giriş 03.18.2021.çıkış 09.08.2022
yıllık izin ücretinde gelir vergisi %15 mi kesilecek yoksa kümülatif matrah 133,000,00tl olduğu için %27 mi kesmemiz gerekiyor?
Mrba girişim 15.11.2014 işten çıkarılışım 19.08.2022 yıllık tazminatim nekdar olur yıllık izin hiç kullanmadım resmi tatillerde çalştırıldım
Ben normal yaşımı günümü doldurdum 2gun önce emekli oldum asgari ücretle çalışmaktayım 8yil aynı tasorenle cilistim bu bu süreçte 7gunyillik iznini kullandım ise giriş tarihim 01.04.2014.57gunluk yıllık iznim kacpara eder
Merhaba,
kullanılmayan izin ücreti hesaplanırken brüt ücrete yol ve yemek ücreti de dahil edildikten sonraki brüt ücret mi esas alınır?
Yol + Yemek işyerine gelirken verilen haklardan, dahil edilmez. “Eğer iş sözleşmesinde ve ihale sözleşmesinde aksi belirtilmediyse yemek ve yol ücreti ödenmeyeceği görüşünü desteklemektedi.”
Alıntıdır.
Merhabalar avukat bey. Ben 22 senedir belediyenin su depolarında bekçilik yapmaktayım ve 22 sene, yıllık izin haklarımı kullanamadım 24 saat burda görev yaptım ve toplamda 480 gün izin hakkım olmuş. eyt den faydalanıyorum,
Bu izin haklarımın., ücretini alabilirmiyim. Ayrıca resmi ve dini bayramlarda burda çalıştım hafta sonlarıda dahil.
slm efendim şirkette 4 yıldır calışıyorum
işe giriş 10,/10/2018
senelik iznım bitti
2023 için 10 ayı dolduktan sonra kullancan diyorlar ben 2023
ben iznımı 04/07/2023
7 GÜN KULLANMAK İSDEDDİM OLMAZ DEDİLER
YAZIN HİÇ İZİN KULLANMIYCAMMI BUSENE KULLANMAYIM SENEYİ 2024 BEKLEYİM
slm ben 3 senedir aynı yerdeyim emeklilik için çıkışını istedim. ne kadar izin ve tazminatın oluyo öğrenmek istiyom
Merhaba Yukardan aşağıya yazışmalarınızı okudum.
BRÜT MAAŞ KÖK BRÜT ÜCRETMİDİR. BRÜT EK GELİRLER EK HİZMET TAZMİNATLAR DAHİL MİDİR.(GİYDİRİLMİŞ BRÜT müdür.)
295 İş GÜNÜ İZİN ÜCRETİ Ödenmesi gereken bir kişinin AYLIK TOPLAM BRÜTünden yoksa Sadece Brüt KÖK Ücretten mi ve 30 günden hesaplanır yoksa 22 iş gününe tekabül eden bir çalışma yapılıyor ise 22 bölüp mü hesap yapılır.
Merhabalar
Kamuda işçi olarak çalışan bir kişiye emeklilik kıdem tazminatı dışında yıllık ücretli izini kaç güne kadar olanı ödenir. Çalıştığım bazı birimlerimizde 2 yıllığa kadarı ödeniyor. Bizde emekli olan işçi arkadaşın 72 gün izni var. Ben buna 56 gün mü yoksa 72 günmü ödemeliyim
merhaba ben işyerinde 5 yılı doldurdum Yani 5 yıl 22 günlük çalışma sürem var işyeri bana 14 gün izin kullanacaksın diyor ben ise 20 gün diyorum kabul etmiyorlar 5 yıldan fazla ise 20 gün olmuyor mu
merhaba ben büyük bir markette tezgah görevlisiyim ama 2haftaonce benim rizam olmadan beni reona aldılar çalışmak reonda çalışmak istemediğimi söylememe rağmen çalıştırıyorlar ve ben birbucuk senelik bir personelim orda artık istifa etmek istiyorum tazminatımı alabilir miyim istifa etsem
yıllık ücretli izine dair zamanaşımının on yıl olarak belirtildiği güncel Yargıtay kararın var mıdır
Merhaba,
aşağıda kopyaladığım satırdaki “24 günün 20 gün olması ” gerekmiyormu? Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yıllık ücretli izin ücretini hesaplamak için önce işçinin yıllık ücretli izin süresinin bilinmesi gerekmektedir. İş Kanunu’na göre yıllık ücretli izin süreleri işçinin işyerindeki kıdemine göre hesaplanır. Yıllık izin süreleri iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmesi ile artırılabilir. Nitekim İş Kanununa göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi,
Hizmet yılı 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olanlara 14 günden;
5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara 24 günden,
15 yıl ve daha fazla hizmet süresi olanlara 26 günden az olamaz.
Merhaba Fatih Bey,
Mevcut iş yerimde ilk işe girişim 5 Kasım 2007 dir. 19 Haziran 2023 Tarihinde işten ayrıldım ve ayrılırken izin param ödendi. Aynı işyerinde 11 Mayıs 2023 yılında tekrar çalışmaya başladım. Bu durum da ilk izin hakediş tarihim ne olmalıdır ve Kazan günlük bir izin hakedişim olur. İş yerim şuan eski çalışmalarımı dikkate almadan sıfırdan işe başlamış gibi süreci çalıştırdı ve 11 mayıs 2024 te izin hakedişimi verip 14 gün izin hakkı vermiştir.
Merhaba Fatih bey
İşten çıkışım verildi bi sonra ki ay maaşım ve yıllık izin ücretim bir yatırıldı bordromda yüksek gösterildi ama tazminatım bordroma göre düşük çıkartıldı bu konuda ne yapabilirm
merhabalar. 12 yıldır özel sektörde tel imalat fabrikasında çalışıyorum..benim yıllık iznim kaç gündür. bazı kaynaklar 20 burda da 24 gündür yazılıyor. ama işveren bana 14.gun veriyor.
Merhaba 2007 yılında çalıştığım iş yerinden emekli oldum. Çıkışımı yaptılar kıdem tazminatımı aldım ve 15 gün sonra yeniden giriş yaptılar çalışmaya devam ettim. Şu anda 17 yıl geçti. Şimdi artık çalışmamak üzere emekli olmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alabilir miyim?