Ceza Hukuku

Yoklama Kaçağı Cezası 2025 Bakaya Kalmak Yakalanmak

Yoklama Kaçağı Cezası

Yoklama Kaçağı Nedir, Yoklama Kaçağı Cezası , bedelli yapabilir mi, tecil ettirebilir mi, Asker Kaçağı Cezası, asker kaçağı bedelli yapabilir mi, yoklama kaçağı durumuna düşmemek için ne yapılabilir? 7129 Sayılı Askeralma Kanunu’nun 24. Maddesinde düzenlenmiştir.

MADDE 24- “(1) Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
a) Yoklama kaçakları ve saklılar için, yoklama kaçağı kaldıkları tarihten,
b) Bakayalar için, bakaya kaldıkları tarihten,
c) Geç iltihak bakayaları için, kendilerine tanınan yol süresinin bitiminden,
ç) Yedeklerden çağrılanlar için, birlikte işleme tabi olanların en son gönderilme tarihinden,
itibaren kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası ile cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk lirası, yakalananlar ise her gün karşılığı 10 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlendirmesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrası, bir Türk lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

(2) Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar, askerlikten muafiyet hakkı olanlar ile bu Kanunda belirtilen nedenlerle erteleme hakkı olduğu hâlde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara erteleme sürelerine denk gelen günler için idari para cezası uygulanmaz.

(3) İdari para cezası vermeye yetkili makam; askerlik şubesine bizzat müracaat eden yükümlüler için müracaat ettiği, kolluk kuvvetleri tarafından getirilen yükümlüler için ise getirildiği askerlik şubesi başkanı; bunun dışındaki durumlar için ise nüfusa kayıtlı olduğu yer askerlik şubesi başkanıdır. Yükümlünün bizzat müracaat ettiği veya getirildiği askerlik şubesi başkanınca uygulanan idari para cezası derhâl yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer askerlik şubesi başkanlığına bildirilir.”

YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR ?

Yoklamada bulunmayan bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir.  Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmi dört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2025

Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu’nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlemesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17’nci maddesinin yedinci fıkrasındaki idari para cezasının bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

YOKLAMA KAÇAĞI OLANLAR BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİRLER Mİ ?

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilecek, ancak bunun için “ek bedel” ödemeleri gerekecek. Bu durumdakiler, normal bedelli askerlik ücretinin yanısıra, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları tarihten, bedelli askerlikten yararlanmak için başvurdukları tarihe kadar geçen sürenin her bir yılı için, 40 bin ek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunde elde edilen miktar kadar ek bedel ödeyecek.

YOKLAMA KAÇAĞI YURT DIŞINA ÇIKABİLİR Mİ ?

23 Eylül 2010 yılına kadar vergi borcu ve asker kaçağı, bakaya durumunda olanlar yurt dışına çıkış yapmaları yasaktı. Ancak 23 Eylül 2010 yılında Anayasanın “Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti” başıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle kişilerin yurt dışına çıkmaları konusundaki yasaklamalar sınırlandırıldı. Bu yasal düzenleme ile “vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir” şeklinde açık bir hüküm konuldu. Yani hakim kararı olmadan hiç bir kurum ve merci kişilerin yurt dışına çıkmalarını engelleyemez. Yoklama ve asker kaçağı durumunda olanlar hakkında mahkeme tarafından verilmiş bir yurt dışı yasağı bulunmadığı sürece yurt dışına çıkabilirler.

YOKLAMA KAÇAĞI TECİL ETTİREBİLİR Mİ ?

Yoklama kaçağı durumuna düşmüş kişi şubeye gittiğinde veya yakalanıp şubeye götürüldüğünde önce idari para cezasını ödemek zorundadır. Ardından tecil hakkı varsa yoklama ve tecil işlemlerini yaptırarak şubeden ayrılır. Eğer tecil hakkı yok ise  sevk işlemi ertelemelerin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü için yapılır ve yükümlü serbest bırakılır. Eğer yükümlü sevk tarihinde yine askere gitmez ise bu kez de bakaya kalır.

Yoklama kaçağı durumuna düşmemek için ne yapılır?

Askerlik görevini ifa etmesi gereken kimselere yoklama kaçaklığına ilişkin bir mesaj gelmesiyle yoklama kaçağı durumuna düşmemek için neler yapılması gerektiği merak konusu oldu. Söz konusu mesajda kişilerin 30.12.2022 tarihine kadar askerlik işlemlerini tamamlamaları aksi takdirde yoklama kaçağı durumuna düşecekleri bildirildi. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kişiler 31 Aralık 2023 tarihine kadar yoklamalarını yaptırmazlarsa Askeralma Kanunu’nun 21. Maddesine göre yoklama kaçağı işlemine tabi tutulacaklar. Yoklama kaçağı durumuna düşmek istenmiyorsa 31.12.2022 tarihine kadar askerlik işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

Asker kaçağı cezası nedir?

Kendisine celp kağıdı gelmesine rağmen, askerlik işlemlerini yaptırmayanlar asker kaçağı olarak kabul edilir. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu’nun 24. Maddesinin 1. Fıkrasına göre cezalandırılır. Söz konusu hükme göre; asker ve yoklama kaçakları idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Eğer ki kendiliğinden gelenler olursa bunlar günlüğü 5 TL, yakalananlar ise günlüğü 10 TL’den cezalandırılırlar.

Yoklama kaçağı 3 kez yakalanmak

Yoklama kaçaklarının, askerlik ödevlerini yerine getirmeleri amacıyla yakalandıklarlarına, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Ancak asker kaçakları yakalansalar bile zorla askerlik yaptırılmaları mümkün değildir. Genellikle uygulamada asker kaçakları tutanak imzalayıp serbest bırakıldıkları görülmektedir.

Yoklama kaçağı cezasını ödenmezse ne olur

​Kesinleşmiş olan yoklama kaçağı cezaları idari para olduklarından Amme Alacaklılarının Tahsili Usulü Kanunu üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sebeple de ödenmeyen borçlar icra takibine dönüşerek haciz işlemleri başlatılmaktadır. Vergi borcuna borç hemen intikal ettiğinden dolayı icra takip işlemleri ivedilikle gerçekleşmektedir.

Yoklama kaçağı zorla askere gider mi?

​Yoklama kaçağı ve bakaya terimleri birbirinden farklı olduğundan öncelikle bu terimlerin açıklanmasında fayda vardır. Yoklama kaçağı; yoklamasının yapılması esnasında askerlik şubesine gelmeyenler ve gelmemesinde de haklı bir gerekçe sunmayan kişilerdir. Bakaya ise; yoklamasını yaptırmış, askere sevk için çağrılmış ancak herhangi bir haklı nedeni olamdan sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenlere denir. Kişi ister yoklama kaçağı isterse bakaya olsun kolluk kuvvetleri tarafından zorla askere götürülemezler. Uygulamada kollluk kuvvetleri bakayaları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla götürülemez.

Asker kaçağı olan işe girebilir mi?

​Asker kaçağı olanların özel kurumlarda çalışıp çalışamayacakları işverenin insiyatifine kalmış bir durumdur. Bu durumda işveren asker kaçapı niteliğinde olan birisini çalıştırmak isterse asker kaçağı işe girebilir. Ancak asker kaçakları sigortasız bir işte çalışamazlar. Zira işveren eğer ki askerliğe gitmesi gereken bir kişiyi sigortalı olarak çalıştırırsa asker kaçağı çalıştırmaktan ceza alabilir. Sigortasız işlerde asker kaçaklarının çalışmasında sakınca yoktur.

Asker kaçağı şirket kurabilir mi?

Asker kaçaklarının şirket kurabilmeleri hususunda kanunumuzda bir engel yoktur. Bu durumda asker kaçakları şirket kurabilirler.

Yoklama Kaçağı Cezası 2025 Bakaya Kalmak Yakalanmak” Makalemize 22 Yorum Yapıldı:

  1. Mir Ali amaçtan avatarı Mir Ali amaçtan dedi ki:

    Merhaba, yazınızı okudum bizi bilgilendirdiginiz için teşekürler. Şimdi hocam ben 19 yıldır asker kacağiyim ama tam 8 yıl cezaevinde kaldım yeni tahliye olmuşum. Şimdi bedeli askerlik yapmak istiyorum acaba 19 yıllık kaç para cezası nasıl hesaplanac günlük 5 TL mi hesaplanacak yoksa daha fazla mı çıkacak???

  2. Ozan yayla avatarı Ozan yayla dedi ki:

    meslek lisesi mezunuyum ve 31/12 /2021 tarihine kadar uzatmışlardı sonra askerlik şubesi 31/12/2022 tarihine kadar uzattı kendiliğinden tehcilim bitti yoklama kacagina dususucem 25 yaşındayım hiç üniversite gitmedim bu sene sınava gircem 2023 haziranın da 3 yada 4 ay kacak kalcam yerlestigim zaman öğrenci belgem gitsem uzatılar mı

  3. Şevket avatarı Şevket dedi ki:

    oğlum 13,11.2003 doğumlu.31,12,2022 taeihine kadar muayene olmâsı gerekiyormuş pek bilgimiz yoktu.04.01.2023 te şubeye gidip sordum dedilerki asker kaçağı çocuğunuz para cezası gelir daha fazla ceza gekmeden işlemleri yaptırın dedi komutan ve bizde hemen ogün yaptırdık,ne kadar ceza gelirki merek ettim.

  4. Murat avatarı Murat dedi ki:

    Merhaba iyi günler,Bana askerlik kaçaği cezası geldi.Simdi efendim,Benim bu cazayi askerlik şubesinde dilekçe verebilir miyim.yada ptt’den dilekçe verilirmi

  5. Hasan Merkit avatarı Hasan Merkit dedi ki:

    Askerliğimi tamamladım. Ama birkaç sene önce 27 gün kaçak olarak tecil etmemiştim. E-Devlet’te nereden ödeyebilirim?

  6. asd avatarı asd dedi ki:

    milli savunma bakanliginin kendi sitesinde ki grafikte gunluk cezanin ucreti 40tl, kendin gidersen 20tl olarak gosteriyor. 2023 itibari ile. hangisi dogru, 10tl olan mi 40tl olan mi ?

  7. TEPE GÜVEN avatarı TEPE GÜVEN dedi ki:

    Merhaba Ben Yurtdišinda Doğdum ve Bedelli Askerlik Yaptim 2000 yilinda 1 ay ozaman 8500 chf di ilk taksidini ödemişdim ama sonra taksitleri Borcum yüzünden ödeyemedim Şimdi ise benim Hakkimda.
    mahkeme karari cikti ama bunu nerden öğrenebilirim

  8. Sezer Ülker avatarı Sezer Ülker dedi ki:

    Merhaba iyi günler.
    Asker kaçı olduğum günlerin cezası geldi bana. Bende askere gitmek için muayene oldum ama askere. Elverişli olmadığım anlaşıldı. Ve muaf aldım bu cezayı öder miyim.

    1. Faruk avatarı Faruk dedi ki:

      merhaba, ben bu Şubat ayından gelen bilgilendirme mesajıyla birlikte yoklama kaçağı olduğumu öğrendim. ikinci üniversitemi okuyorum önlisans. Okulumu bitirmem için yaz stajımı yapmam gerekiyor. Stajım ağustos ayında bitecek. Uzun yol seyahatinde veya başka bir ortamda yoklama kaçağı olarak tutuklanır mıyım yoksa tutanak ve para xezası mı öderim? En yakın celp dönemi Mart ayı gösteriyor ve şu an gidersem okulum uzayacak bunun için için ne yapmalıyım, yardımcı olmanızı istiyorum. İlgilendiğiniz için teşekkürler.

      1. Av. Fatih Tahancı avatarı Av. Fatih Tahancı dedi ki:

        Merhaba,
        Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
        Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
        Saygılarımızla

  9. Hayati çok avatarı Hayati çok dedi ki:

    Merhabalar bedelli askerlik için başvuruda bulundum bedelli ücreti ödemem için 2 ay süre verildi bedelli ücretini denkleştirene kadar zaman aşımına girdiğim söyledin tekrardan bedelli yasasından yararlanabiliyormuyum yada bunun için ne yapmam gerekiyor bilgisi olan harç olabilir mi ?

  10. Hayati avatarı Hayati dedi ki:

    Merhabalar bedelli askerlik için başvuruda bulundum bedelli ücreti ödemem için 2 ay süre verildi bedelli ücretini denkleştirene kadar zaman aşımına girdiğim söyledin tekrardan bedelli yasasından yararlanabiliyormuyum yada bunun için ne yapmam gerekiyor bilgisi olan harç olabilir mi ?

  11. Anonim avatarı Anonim dedi ki:

    Merhaba. Ben yurtdisinda dogum ve yurt disinda yasiyorum. Askerligimi uzatmistim ama uzatma tarihi doldu. Yasim 40. Ben Turkiyeye tatile geldigimde tekrar yasadigim ulkeye geri donebilirmiyim? Yoksa cezasi odenmeden geri donememmi?

    Sagolun simdiden

  12. Arif avatarı Arif dedi ki:

    ben muayene kaçağıyım ve birçok yerde tutanak yedim tescil hakkım varken bunu kullanmadım çünkü bilmiyordum oyle bir hakkım olduğunu şimdi bedeli askerlik yapsam kaçak muayene ve yoklama kaçağı olan idari para cezası uygulanırmı bana

  13. Cihat avatarı Cihat dedi ki:

    yaklaşık 1 senedir yoklama kacağıyım ve askerlik şubesine gidip bedeli yapma şansım varmı acaba

  14. Ali Kayaalp avatarı Ali Kayaalp dedi ki:

    merhaba hocam ben yurtdişinda yaşiyorum yaşim 34 ve bu yaşima kadar çifte vatandaş oldumu bilmiyordum ve daha yeni askerliğimi uzatim türkiye de 35 yaşima kadar ve avrupa da yaptim ve bunun ceza si ne kadar olur

    1. Timur avatarı Timur dedi ki:

      Selamu aleykum bendede Ayni durum . Cezsnisi ogrenebildinizmi

  15. Bahtiyar avatarı Bahtiyar dedi ki:

    Oğlum 29 yaşında ve halen öğrenci. 28 Yaşını doldurduktan sonra halen öğrenci de olsa kaçak durumuna düşer mi. Ne yapmalıyız.

  16. İmran avatarı İmran dedi ki:

    Abi ben ekimde askere gidiyorum gitmeden önce Azerbaycan’a Tatıl yapmak istiyorum izin verirler mi acaba yurtdışına çıkmama

  17. Asker kacagi avatarı Asker kacagi dedi ki:

    ben hayatimda bu kadar sacma soruyu birarada görmedim

  18. Ahmet yılmaz avatarı Ahmet yılmaz dedi ki:

    Merhabalar,
    Benim iki kardeşim var okuyorlardı onlara bakacak kimse olmadığı için 34 ay bakaya kaldım
    Daha sonra askerliğimi yaptım ama bana yeni tebligat geldi 4 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve ya idari para diye bununla ilgili bilgi verir misini nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Av. Fatih Tahancı avatarı Av. Fatih Tahancı dedi ki:

      Merhaba,
      Detaylı danışma hizmetimiz ücretlidir.
      Mesai saatleri içerisinde 0 312 220 36 30 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
      Saygılarımızla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir